четвер, 9 червня 2022 р.

15 храмів, які знищили росіяни в Україні: всі руйнування ви незабаром знайдете на Карті Руйнувань “Антикорупційного штабу”




Аналітики ГО “Антикорупційний штаб” кожного дня аналізують збитки, які завдала росія Україні із широкомасштабним вторгненням 24 лютого 2022 року. За підтримки Міжнародного фонду “Відродження” ми вже створили Карту Руйнувань, яку незабаром плануємо оприлюднити, а наразі зібрали вже понад 1300 зруйнованих об’єктів: із точними координатами, фото до і після (де це можливо) та джерелом інформації про руйнування.


Оскільки вже не викликає подиву той факт, що росіяни руйнують все на своєму шляху (об’єкти інфраструктури, школи, дитсадки тощо), то не дивно, що і храми вони руйнують також. Станом на 5 червня росіяни зруйнували 113 церков в Україні. І це попри те, що свою пропаганду росіяни поширювали зокрема через релігійні спільноти, переважно православні храми Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Втім, це не завадило їм обстріляти українські храми, зокрема напередодні одного з найбільших свят православних — Великодня.


Ми зібрали 15 храмів, які росіяни зруйнували або пошкодили за 100 днів війни. Серед них є і храми УПЦ МП. Тут — різні області України, різні громади, храми різних релігійних спільнот. Заразом показуємо, як споруди виглядають на нашій Карті Руйнувань. Фото всіх храмів із фіксуванням пошкоджень та виглядом на Карті Руйнувань, яку ми незабаром презентуємо, ви можете побачити за посиланням: https://cutt.ly/IJSR0Yr . А ось перелік:

Костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії (Миколаївська область)


Церква Святого Тихона Затонського (Запорізька область)


Частина Святогірської Лаври (Донецька область)


Свято-Вознесенський кафедральний Собор (Харківська область)


Георгіївський храм (Сумська область)


Георгіївський храм (Чернігівська область)


Іллінська церква (Чернігівська область)


Дерев’яна церква Святого Георгія (Київська область)


Жіночий монастир на честь Ікони Божої Матері (Київська область)


Церква Різдва Пресвятої Богородиці (Житомирська область)


Церква Пророка Іллі та Апостола Андрія Первозванного (Київська область)


Свято-Іверський чоловічий монастир (Одеська область)


Церква Євангельських християн баптистів “Пристань Спасіння” (Донецька область)


Каплиця Святої мучениці Тетяни (Донецька область)


Синагога та юдейський центр у Маріуполі (Донецька область)


Більше про руйнування ми пишемо на нашій сторінці у Фейсбук: Карта Руйнувань.Станом на 25 травня загальна сума прямих збитків економіки України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури вже перевищує $105.5 млрд або понад 3.1 трлн грн. За передостанній тиждень травня прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на понад $8 млрд. свідчить аналіз Київської школи економіки. Найбільше страждає житловий фонд. За останніми оцінками аналітиків проєкту, сума збитків через руйнування житлового фонду зросла ще на $5.5 млрд. Крім подальшого руйнування, цифра пов’язана з додаванням нових міст до переліку населених пунктів, за якими здійснюється розрахунок. Станом на 25 травня загальна сума збитків житлового фонду складає $39.3 млрд. Найбільше від руйнування житлового фонду постраждали такі міста як Маріуполь, Харків, Чернігів, Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Загалом через війну пошкоджено, зруйновано чи втрачено понад 44 млн квадратних метрів житла українців.


Немає коментарів: