вівторок, 31 травня 2022 р.

Висновки Європейської ради щодо України, 30 травня 2022 року





І. УКРАЇНА


1. Європейська рада рішуче засуджує агресивну війну Росії проти України. Вона закликає Росію негайно припинити невибіркові атаки проти мирного населення та цивільної інфраструктури, а також без зволікань та беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою. Звірства, які вчиняють російські сили, а також завдані страждання і руйнування неможливо описати. Європейська рада закликає Росію надати негайний гуманітарний доступ і гарантувати безпечний прохід усім цивільним особам, яких це стосується. Європейська рада сподівається на повне дотримання міжнародного гуманітарного права, включно із Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими. Також Європейська рада закликає Росію без зволікань дозволити безпечне повернення українців, яких було примусово вивезено до Росії.

2. Європейська рада вітає мужність і рішучість українського народу й керівництва держави у їхній боротьбі за захист суверенітету, територіальної цілісності та свободи своєї країни. Європейський Союз є непохитним у своїй відданості допомагати Україні реалізовувати своє невіддільне право на самозахист проти російської агресії та розбудовувати мирне, демократичне й заможне майбутнє. У зв’язку із цим ЄС і надалі тісно співпрацюватиме з міжнародними партнерами.

Міжнародне правосуддя


3. Європейська рада висловлює вдячність усім, хто допомагає збирати докази та розслідувати воєнні злочини та інші найтяжчі злочини, і підтримує в цьому контексті активну роботу прокурора Міжнародного кримінального суду. Також вона вітає роботу, яку проводить Генеральна прокурорка України за фінансової підтримки та підтримки зі зміцнення потенціалу, яку надають Європейський Союз і його країни-члени. Європейська рада вітає створення Спільної групи з розслідування, роботу якої координує агенція Євроюст, роль якої було посилено, а також актуальну операційну підтримку, що її надає Європол. Росія, Білорусь та інші сторони, відповідальні за агресію проти України, будуть притягнуті до відповідальності за свої дії згідно з міжнародним правом.

Санкції


4. Європейський Союз сповнений рішучості посилити тиск на Росію та Білорусь, аби перешкодити продовженню війни Росії проти України. Європейська рада закликає всі країни доєднатися до санкцій ЄС. Слід припинити будь-які спроби обійти санкції або допомогти Росії іншими способами.

5. Європейська рада погодилася, що шостий пакет санкцій проти Росії стосуватиметься сирої нафти, а також нафтопродуктів, що їх поставляють з Росії до країн-членів ЄС; тимчасовий виняток становитиме сира нафта, яку поставляють трубопроводом.

6. Таким чином, Європейська рада закликає Раду ЄС фіналізувати та ухвалити це рішення без зволікань, забезпечивши належне функціонування Єдиного ринку ЄС, справедливу конкуренцію, солідарність серед країн-членів та рівні умови щодо поступового припинення нашої залежності від російського викопного палива. У разі раптової зупинки постачання, застосовуватимуться надзвичайні заходи, покликані гарантувати безпеку постачань. У зв’язку із цим Єврокомісія здійснюватиме регулярний моніторинг та звітуватиме перед Радою щодо впровадження цих заходів з метою гарантування рівних умов на Єдиному ринку ЄС та безпеки постачань.

7. Європейська рада якнайшвидше повернеться до питання тимчасового винятку щодо сирої нафти, що її постачають трубопроводом.

Гуманітарна та фінансова підтримка


8. Європейський Союз і надалі надаватиме підтримку Україні з метою задоволення її гуманітарних потреб, потреб у ліквідності та відновленні.

9. З початку російської агресії Європейський Союз посилив підтримку загальної економічної, соціальної та фінансової стійкості України, зокрема шляхом надання гуманітарної допомоги. У зв’язку з цим Європейська рада високо оцінює результати Міжнародної донорської конференції високого рівня, яку спільно організували Польща та Швеція.

10. Європейський Союз та його держави-члени надали захист мільйонам біженців, які тікають від війни в Україні, і залишаються відданими забезпеченню безпеки для них, у тому числі шляхом допомоги сусіднім країнам. Європейська рада запрошує Комісію представити нові ініціативи для підтримки цих зусиль у межах Багаторічної фінансової програми.

11. Європейський Союз продовжить підтримувати український уряд у вирішенні його нагальних потреб щодо ліквідності разом зі своїми партнерами в межах G7. ЄС вдячний за підтримку, оголошену в межах G7. Європейський Союз готовий надати Україні нову виняткову макрофінансову допомогу обсягом до 9 мільярдів євро у 2022 році. У цьому контексті Європейська рада закликає розглянути пропозицію Комісії, щойно вона буде представлена.

12. Відновлення України вимагатиме всебічної підтримки для відбудови країни в майбутньому. Європейський Союз та його держави-члени готові відігравати важливу роль у цьому питанні. Тому необхідно розглянути питання створення платформи для відбудови України. Вона має об’єднати український уряд, Європейський Союз та його держави-члени, Європейський інвестиційний банк, а також міжнародних партнерів, фінансові установи, організації, експертів та зацікавлені сторони. Підтримка ЄС задля відбудови України буде пов’язана із впровадженням реформ та антикорупційних заходів відповідно до її європейського шляху. Європейська рада пропонує Комісії внести пропозиції на цій основі.

13. Європейська рада вітає зусилля держав-членів, метою яких є забезпечення у їхніх національних законодавствах необхідних конфіскаційних заходів та закликає Раду невідкладно розглянути нещодавню пропозицію Комісії щодо кримінальних заходів у разі порушення санкцій ЄС. Європейська рада підтримує вжиття подальших заходів відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права, що наразі активно досліджуються, включно із заходами, спрямованими на використання заморожених російських активів задля підтримки відновлення України.

Військова підтримка


14. Європейський Союз також залишається відданим продовженню зміцнення здатності України захищати свою територіальну цілісність і суверенітет. У цьому контексті Європейська Рада вітає ухвалення Радою нещодавнього рішення про збільшення військової підтримки України в межах Європейського фонду забезпечення миру.

Економічна підтримка


15. Європейська рада вітає ухвалення рішення про призупинення дії імпортних мит на весь український експорт до Європейського Союзу на один рік.

Політична підтримка


16. Європейська рада бере до уваги підготовку висновків Комісії щодо заявки України, а також Республіки Молдова та Грузії, на членство в ЄС, і повернеться до цього питання на своєму червневому засіданні.

17. Європейський Союз та його держави-члени активізують свої зусилля, щоб налагодити співпрацю з третіми країнами задля підтримки України у всіх зазначених вимірах, боротьби з неправдивими російськими наративами та маніпуляціями інформацією, а також для запобігання ухиленню та обходу санкцій.

Вплив на сусідні країни


18. Європейська рада уважно стежить за впливом війни Росії проти України на сусідні країни та Західні Балкани. Вона наголошує на необхідності надання всієї відповідної підтримки Республіці Молдова, оскільки країна бореться із взаємопов’язаними енергетичними та економічними кризами, а також міграційним тиском, що виникає внаслідок війни. Європейська рада повторює свій заклик припинити репресії в Білорусі та нагадує про демократичне право білоруського народу на нові, вільні та чесні вибори.


Немає коментарів: