середу, 18 травня 2022 р.

12 об'єктів із Карти руйнувань, які росіяни знищили в Україні з 24 лютого 2022 року





З 24 лютого в Україні почалось широкомасштабне вторгнення росії. Наразі відомо про знищення або руйнування на суму понад $100 мільярдів. Громадська організація “Антикорупційний штаб” наразі займається наповненням Карти руйнувань — для того, аби персоналізувати кожний зруйнований об’єкт, а надалі — зробити все можливе, аби росія, країна-агресорка, відшкодувала всі матеріальні збитки.

На нашій карті вже понад 1000 об’єктів? підтверджених фотокартками? — і вони продовжують з’являтись, адже росія продовжує завдавати удари. Карта наразі непублічна — з міркувань безпеки. Аналітики ГО “Антикорупційний штаб” щодня працюють із сотнями повідомлень про руйнації, перевіряють десятки джерел і вирішили підготували перелік зруйнованих об’єктів в кожній області, де ступала нога росіян після повномасштабного вторгнення. На жаль, руйнацій не оминула жодна область України: всюди росіяни встигли нашкодити. Отже, тримайте наш перелік руйнувань:


Донецька область: маріупольський драмтеатр. Цей об’єкт зазнав руйнування внаслідок прицільного враження фугасною бомбою в той час, коли поруч поблизу будівлі був напис “Дети”. Напис навіть зробили російською мовою — в надії на існування душі в льотчика, що виконував злочинний наказ. 16 березня сталась трагедія. яка сколихнула весь світ. Після бомбардування пологового будинку це була друга трагедія в Маріуполі, яка вразила світову спільноту. Згідно з повідомленням міської ради, близько 600 людей загинули внаслідок авіаудару по Маріупольському драматичному театру 16 березня. Ці дані підтвердили очевидці, які перебували там.


Луганська область: школа в Білогорівці. Від авіаудару по школі в Білогорівці Сєвєродонецького району Луганської області загинули 60 осіб. 7 травня о 16:37 в Білогорівці внаслідок російського авіаудару виникли пожежі в будівлі школи на площі близько 300 кв м та в будинку культури. Школа знищена вщент.


Миколаївська область: будівля Миколаївської ОДА постраждала вранці 29 березня 2022 року. Туди влучили росіяни о 8.35 ракетою. Загинули понад 30 осіб.


Одеська область: одеський гуртожиток, Тут взагалі історія, гідна драматичної кінострічки. Мало того, що на восьму річницю трагедії в Одесі в Будинку профспілок — саме 2 травня, коли внаслідок зіткнень українських патріотів та прихильників "руського мира" загинули 48 людей, війська РФ вчинили черговий злочин: обстріляли гуртожиток. Але це ще не все. Ця історія особливо трагічна тим, що внаслідок обстрілу загинув 15-річний хлопчик, який вибіг попередити про небезпеку пару похилих людей — і загинув, бо не встиг сховатись. Мріяв стати актором. Ось історія про нього.


Запорізька область: школа у Залізничному. Двоє людей загинули вранці 3 травня внаслідок обстрілу селища Залізничне в Гуляйпільському районі Запорізької області. Російські загарбники розтрощили школу. Ракетним обстрілом пошкоджено будівлю приміщення, дах та вікна. Окрім того, також пошкоджень зазнали 12 будинків. Внаслідок обстрілів від отриманих осколкових поранень загинуло двоє людей.


Херсонська область: ТРЦ “Фабрика”. Цей заклад — найбільший ТРЦ регіону — росіяни підпалили 1 березня 2022 року, коли прорвались до Херсона. Наступні кілька днів вони мародерили заклад. “Фабрику” відкрили у 2012 році — цьогоріч вони мали святкувати ювілей — на місці однієї з фабрик колишнього бавовняного комбінату, який припинив виробництво.


Харківська область: ринок Барабашово у Харкові. Найбільший у Східній Європі ринок (місто Харків), куди приїздили на закупи не лише українці, а й, до речі, росіяни. Ринок знищили. Сотні українців, які торгували на 75 га ринку, втратили свій бізнес.


Київщина: літак “Мрія”. Це не лише українська втрата — всього світового авіаспівтовариства. Надбання людства - флагман серед літаків. Ціна «Мрії», зруйнованої росіянами, — понад 3 мільярди доларів.


Сумська область: охтирський залізничний вокзал — зруйнований вщент. Від вокзалу лишилась лише назва на Google Maps. Загалом відновлювати доведеться чи не третину міста. До речі, охтирський вокзал пережив Другу світову війну, а ось росіян не зміг.


Житомирська область: ліцей №25 в Житомирі — він одним із перших зазнав повної руйнації, 4 березня 2022 року. Заклад знищений вщент.


Чернігівська область: мост через Десну у Чернігові. У Чернігові вночі 23 березня російські окупанти скинули авіабомби на автомобільний міст через Десну, який сполучав місто з Києвом. В результаті удару впав один із прольотів мосту. Наразі триває спорудження тимчасового мосту для забезпечення транспортного сполучення.


Дніпропетровська область: взуттєва фабрика у Дніпрі. Це руйнування — одне з найбільш нелогічних. Хоча шукати логіку в діях росіян важко. Вони знову вцілили в цивільний об’єкт. Це сталось 11 березня. Тоді близько 6:10, російські військові завдали трьох авіаударів по місту в Новокодацькому районі. Снаряд влучив поблизу дитячого садочка, багатоквартирного житлового будинка та в двоповерхову взуттєву фабрику, яка внаслідок цього загорілася.


Фото 12-ти об’єктів, які ми описали, — до руйнування і зараз — можна завантажити ось тут.


“Антикорупційний штаб” одним із перших почав фіксувати зруйновані об’єкти окупантами та розробляти карту руйнувань. Незважаючи на те, що карта поки непублічна — ми не хочемо випадково допомогти ворогу, ми продовжуємо активно збирати інформацію про об’єкти. Наше завдання — зібрати максимально об’єктивну і повну картину зруйнованих або пошкоджених об’єктів на мапу. Це все робиться для того, щоб за всі пошкоджені об’єкти росія заплатила. А кожна зруйнована будівля та жертва були доказом у Міжнародному суді в Гаазі”, — додав Голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик.

Команда “Антикорупційного штабу”, маючи вже кілька тисяч об’єктів, сформувала добірку локацій, які найбільш запам’ятались в тих регіонах, на яких ступала нога окупанта. І з сумом повідомляємо, що більшість із об’єктів під час руйнації мали жертви: “Все можна відновити, окрім життя людини. Тому наше завдання — покарати тих, хто забрав їхні життя”, — резюмував Сергій Миткалик.

Фото руйнувань можна надіслати нам у форму за посиланням (https://cutt.ly/SGQhNLl) або на пошту map.shtab.net@gmail.com із зазначенням точної адреси. Ми перевіримо всю інформацію та розмістимо на Карті руйнувань.



Немає коментарів: