середу, 13 квітня 2022 р.

Креветки замінить рукола




Бізнес від війни отримує суцільний форс-мажор. Ми писали восени минулого року про новобудову акваферми на березі Тилігульського лиману біля села Прогресівка Березанської територіальної громади на Миколаївщині, ця ферма мала би стати найбільшою в Україні з вирощування королівської креветки. Перша черга ферми, яка є складовою частиною цього розпліднику, дала б змогу вирощувати в рік від 500 до 550 тонн готової продукції, тобто приблизно 10% українського ринку споживання креветки загалом.

Утім, війна «заморозила» справу та стала причиною переорієнтації уже збудованого та готового до експлуатації підприємства.



Любомир Гайдамака - інтегратор та проектант акваферми вважає, що бізнесу слід прилаштуватися до нових умов роботи.

«Як би це не було сумно, але плани з подальшого вдосконалення аква культурних технологій на 2022-й рік, схоже, йде в тому напрямку, що й руський корабель, -- розповів на своїй сторінці у Фейсбуці один з провідних спеціалістів в галузі аквакультури Любомир Гайдамака. -- Втім, це не привід для того, аби впадати у відчай та опускати руки. Ухвалено стратегічно важливе рішення. В цій теплиці почати вирощувати овочі для зміцнення продовольчої безпеки нашої громади. Спочатку посіємо розсаду, ранні овочі (салати, рукколу, редиску), а далі вирощуватимемо помідори, огірки, пряні трави і до самих заморозків матимемо свіжі овочі».

А щодо креветки, то Любомир зазначив: «І ця смакота з’явиться на наших столах. Обов’язково! Після перемоги». Він закликав бізнес перепрофілюватися, аби це було вигідно і для нашої воюючої країни, і для інвесторів, і для жителів сіл, які отримують нові робочі місця.





Немає коментарів: