неділю, 3 квітня 2022 р.

Для тих, хто повертається в звільнені від окупантів міста і села




На сьогодні Київська область повністю звільнена від окупантів. Триває зачистка території та її розмінування.
Саме замінування є одним із наслідків війни, які продовжують нести загрозу для життя людей. За даними ООН, один рік бойових дій призводить до 10 років робіт з розмінування.
Рашисти на захоплених територіях активно займаються мінуванням. В хід ідуть міни та вибухові пристрої різних типів. Мінують дороги, будівлі, речі, зброю, мобільні телефони і навіть дитячі іграшки. Ті, які не вкрали звісно. Предмети, що можуть представляти цінність.
У містах і селах, окупанти використовують так звані розтяжки, які відразу непомітні для людини. Їх можуть застосовувати біля вхідних дверей до будинку тощо.
Лкрім протипіхотних мін, мінометних та протитанкових міни в зоні, де щойно завершилися бойові дії, лишаються артилерійські та танкові снаряди, різні види ручних гранат тощо.
За даними Асоціації саперів і операторів протимінної діяльності Demining Solutions, в Україні станом на березень 2022 року потрібно розмінувати мінімум 82,5 тис. кв. км. Це майже 14% від усієї території України. Потенційно небезпечні –південь і схід країни, а також Київська та Чернігівська області
«За даними Міністерства окупованих територій, з початку конфлікту на Донбасі внаслідок вибуху мін загинули 234 військовослужбовці (понад тисячі зазнали поранень) і 977 цивільних ( поранено 1,5 тисячі).
2018 року Україна посіла п'яте місце у світі за кількістю жертв від мін і вибухонебезпечних предметів – 325 загиблих. У цьому рейтингу нашу країну випереджають Афганістан (2,2 тисячі загиблих), Сирія (1,5 тисячі загиблих), Ємен (596 загиблих) і М'янма (430 жертв)» - повідомляє «Слово і Діло».
Ми розуміємо, що багато мешканців територій, звідки вигнали рашистів, хочуть повернутися. Ви маєте розуміти, що на цих територіях може бути досі небезпечно. Триває розмінування. Тому по можливості радимо не поспішати.
Яке б рішення, ви не прийняли, маєте такою розуміти як діяти якщо після повернення знайдете потенційно вибухонебезпечний предмет.
* ні в якому разі не торкайтеся до знахідки і не дозволяйте це робити іншим;
* категорично забороняється переміщати вибухонебезпечні предмети, намагатися розбирати їх, вносити в приміщення, закопувати в землю, кидати у водойми і т. д.;
* відійти від підозрілого предмета якнайдалі;
* якось позначити місце знахідки;
* негайно повідомити про небезпечну знахідку підрозділами ДСНС (за номером 101) або поліції (102);
* дочекатися приїзду фахівців зі знешкодження вибухонебезпечних предметів і вказати місце їх виявлення.

Зайве буде нагадувати, що не варто чіпати залишену окупантами техніку і зброю.


Немає коментарів: