понеділок, 4 квітня 2022 р.

Заява Координаторки системи ООН в Україні

Logo, company name

Description automatically generated




Всі ми відчули спустошення, побачивши зображення вбитих людей та дізнавшись про жахливе насильство над цивільними чоловіками, жінками та дітьми в Бучі, Ірпені та Гостомелі біля Києва та в інших частинах України, де цивільне населенняи опинилось у пастці насильницьких дій. Ми повторюємо заклик Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до негайного перемир’я, незалежного розслідування і притягнення винних до відповідальності.


Ці моторошні репортажі та відео однозначно свідчать про серйозні порушення міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права. Важливо, щоб усі повідомлення про насильство проти цивільних осіб були незалежним чином задокументовані. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні намагається відвідати ці місця якнайшвидше. Кожен винуватець, залучений до насильства проти цивільних осіб, повинен бути притягнутий до відповідальності відповідно до міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права. Лише незалежне розслідування може визначити масштаби цих злочинів та дозволить притягнути винних до відповідальності.


Захист цивільного населення - це основоположне зобов’язання усіх держав-членів Організації Об’єднаних Націй перед людьми в усьому світі. А під час війни існують додаткові зобов’язання, погоджені міжнародною спільнотою згідно з Женевськими конвенціями. Ми й надалі будемо уважно стежити та повідомляти про обстріли шкіл, лікарень, медичних працівників і працівниць та цивільної інфраструктури, а також використання важкої зброї в житлових районах та перешкоджання гуманітарному доступу.


Українці живуть у пеклі війни вже понад місяць. Тисячі мирних жителів загинули, а ще більше дітей, жінок, літніх людей та людей з інвалідністю опинилися в пастці через постійні обстріли заміновані дороги без їжі, води чи безпечного виходу з міст в облозі. Ми закликаємо до організації гуманітарних пауз, щоб мирні жителі змогли безпечно виїхати і щоб ми та наші гуманітарні партнери могли доставити їм життєво необхідну допомогу.


Ми продовжуємо закликати до припинення вогню та встановлення миру в Україні. Ми знаємо, що слова самі по собі не можуть зарадити втраті близьких або замінити конкретні дії. Цю вбивчу війну потрібно припинити - це єдиний спосіб покласти край цим марним смертям і стражданням.

Оснат Лубрані від імені Організації Об’єднаних Націй в Україні
Львів, Україна

4 квітня 2022



Немає коментарів: