суботу, 2 квітня 2022 р.

Одеські волонтери з партнерами вчать в одеситів військовій справі




В Одесі волонтерський центр «Експедиція» спільно з військовою кафедрою держуніверситету “Одеська Політехніка” проводить Курс молодого бійця. За місяц вже 2164 випускника цього проєкту. Це люди, які отримали мінімальні навички, необхідні для того, щоб вижити в першому бою і не нашкодити ненавмисно тим, хто поруч. Три години відводиться на здобуття навичок безпечного поводження зі зброєю, правильного прицілювання в різних умовах, роботі в групі. І три години на навчання тактичній медицині , щоб знати, як надати допомогу собі та іншим у випадку поранення.

Олексій Чорний, лідер “Експедиції” - знаний в місті громадський діяч разом з однодумцями на декількох локаціях розгорнув цей вкрай потрібний проект:


- Хочу подякувати за цю шалену роботу колективу людей, що вже місяць щоденно викладаються на 100%, щоб встигнути підготувати максимальну кількість бійців.

Колектив військової кафедри Політеху – ви мої герої! Я ніколи не бачив, щоб люди на роботі в державному органі робили свою справу з такою віддачею. Фактично це тринадцять волонтерів, які “впахують” так, як вміють впахувати люше люди, що вірять в те, що від них залежить життя інших.

Natalia Borodina поєднала наш волонтерський центр з кафедрою і вже місяць тягне на собі щоденну роботу по реєстрації організованих груп, серед яких вже були яхт-клуб, мото-клуб, спілка адвокатів і навіть команда оперних співаків, які зараз в ТРО.

Екатерина Милюкова і Єгор Доровських організовують команду волонтерів, які щодня обдзвонюють більше 150 потенційних учасників військової підготовки, щоб з одинаків сформувати відділення за географічним принципом.

Сергей Бондаренко на окремій локації організував роботу військових інструкторів, і це дозволило вдвічі збільшити пропускну здатність курсів. Серед інструкторів є і полковники у відставці, і молоді спецназівці, і розвідники, що отримали травми і тимчасово не можуть їхати на передок, але мають безцінний досвід.

Mykhailo Pluzhnyk-Gladyr і Дима Вегеле зібрали круту команду інструкторів з тактичної медицини. На жаль, не знаю усіх інструкторів особисто. Але регулярно бачу серед них лікаря з великої літери Вадим Азизов, який проводить операції на серці.

Крім того ми організували окремий курс з тактичної медицини, який пройшли вже 151 особа.



Ольга Очерет, Гончарова Олена і Ірина Холявицька організовують бек-офіс, що супроводжує цей процес, зокрема організовують харчування учасників, бо навчання триває майже цілий день. Аркадій Топов збирає для нас гроші і компенсує витрати по закупівлям, Yurii Parkhomchuk закуповує все, що треба, доволі часто вперто відмовляючись від компенсації, Швіц Вадим привозить все необхідне, Сергій Лейвіков дає бензин, щоб все це привозити.

Білецький Олександр і Валентина Мазепа перевіряють документи, ідентифікують кожного учасника, оскільки ми працюємо на військовому об’єкті.

На жаль, не можу подякувати кожному, хто допоміг грошима на реалізацію проекту, але без Вашої допомоги ми не змогли б його реалізувати. Саме за Ваші кошти ми закупили макети АК (страйкбольні приводи), з якими проходить навчання значна кількість учасників.

Ми хотіли б збільшити пропускну здатність курсів, бо черга наразі близько тисячі осіб. Але для цього треба більше медиків і додатковий комплект масово-габаритних макетів автоматів Калашникова. Колись вони були навіть в школах, але зараз знайти їх неможливо. Купити можна, але ціна, близько 30 тисяч гривень за макет, поки для нас не підйомна. Але ми продовжуємо про них мріяти”.

Курси продовжуються нон стоп. І хоча Одеса - тилове місто, все більше свідомих містян хочуть навчитись азам тактичної справи. А у владних кабінетах Південної Пальміри поки триває “пересаджування” персон з одних стільців на інші. Про військово-патріотичну роботу геть не рапортують. Все роблять знову як у 2014-му волонтери, як той же Олексій, з яким ми познайомилися біля Дюка на місцевому майдані .


фото надане О.Чорним.


Немає коментарів: