пʼятницю, 11 березня 2022 р.

Рішучі дії європейців щодо позбавлення енергозалежності




Тепер ми робимо наступний крок


До кінця цього року ми зможемо замінити 100 млрд кубометрів газу з Росії. Це дві третини того, що ми імпортуємо з Росії. Це покінчить із нашою надмірною залежністю і дасть нам необхідний простір для маневру. Дві третини до кінця цього року.

Важко, надзвичайно важко. Але це можливо, якщо ми готові йти далі і швидше, ніж раніше.

REPowerEU – наш план, який передбачає досягнення незалежності Європи від російського газу.

Він заснований на двох напрямах:


Перший: ми диверсифікуємо постачання та залучимо більше відновлюваних джерелах газу.
Збільшуючи імпорт СПГ та трубопроводів, ми зможемо замінити 60 млрд кубометрів російського газу протягом наступних 12 місяців.
Подвоївши стійке виробництво біометану, ми можемо замінити ще 18 млрд кубометрів, використовуючи Спільну сільськогосподарську політику, допомагаючи фермерам стати виробниками енергії.
Ми також можемо збільшити виробництво та імпорт поновлюваного водню. Hydrogen Accelerator розробить інтегровану інфраструктуру, що забезпечить доступ усім країнам-членам ЄС можливість долучитися до доступного поновлюваного водню. 20 мільйонів тонн водню можуть замінити 50 мільярдів кубометрів російського газу.

Ми також почнемо замінювати природний газ на газ, вироблений із відновлюваних джерел. Це, загалом, перший стовп REPowerEU.

Паралельно ми повинні прискорити перехід до чистої енергії. Відновлювані джерела енергії роблять нас більш незалежними, вони є більш доступними та надійними, ніж нестабільний ринок газу.
Отже, нам потрібно встановити ще мільйони фотоелектричних панелей на дахах наших будинків, підприємств і фермерських господарств. Ми також повинні подвоїти швидкість встановлення теплових насосів протягом наступних п’яти років.
Це легкодоступні цілі. До кінця цього року майже 25% поточного виробництва електроенергії в Європі може отримуватися від сонячної енергії.
Також нам потрібно прискорити процедури видачі дозволів для збільшення наших вітрових потужностей на берегах і на морі, а також запровадити великомасштабні проєкти сонячних електростанцій. Це наш найвищий суспільний інтерес.

Деякі з цих змін не відбудуться за одну ніч, і тому ми також повинні готуватися до наступного зимового сезону.

До жовтня газосховища в ЄС мають бути заповнені на 90%. І Європейська Комісія готова підтримати спільні закупівлі газу.

Нарешті, і найголовніше, ми повинні захистити тих, хто не має можливості сплачувати рахунки за електроенергію. Наш сьогоднішній план пропонує кілька способів допомогти найбільш вразливим домогосподарствам і підприємствам.

Підсумовуючи, RePowerEU – це наш план подолання нашої залежність від російського газу та пошуку свободи вибору енергетичних ресурсів.

Ми можемо це зробити, і ми можемо зробити це швидко.

Все, що нам потрібно для досягнення цього – це сміливість і витримка. Якщо колись і був час для цього – то цей час зараз.



Вступне слово Комісара Сімсона


Немає коментарів: