пʼятницю, 11 березня 2022 р.

Заява глав держав та урядів за підсумками зустрічі у Версалі щодо російської воєнної агресії проти України, 10 березня 2022




1. Два тижні тому Росія повернула війну в Європу. Неспровокована та невиправдана воєнна агресія Росії проти України грубо порушує міжнародне право та принципи Статуту ООН, а також підриває європейську і глобальну безпеку та стабільність. Вона завдає невимовних страждань населенню України. Росія та її поплічниця - Білорусь несуть повну відповідальність за цю загарбницьку війну, і відповідальні будуть притягнуті до відповідальності за свої злочини, у тому числі за невибіркові обстріли цивільного населення і цивільних об’єктів. У зв’язку з цим ми вітаємо рішення прокурора Міжнародного кримінального суду відкрити провадження. Ми закликаємо негайно забезпечити безпеку ядерних об’єктів України за сприяння Міжнародного агентства з атомної енергії. Ми вимагаємо від Росії негайного й беззастережного припинення воєнних дій та виведення всіх сил і військової техніки з усієї території України, а також повної поваги до територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

2. Ми високо цінуємо мужність народу України, яку він проявив, захищаючи свою країну і спільні цінності свободи та демократії. Ми не залишимо його наодинці. ЄС та його держави-члени продовжуватимуть надавати йому скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. Ми прагнемо підтримати відбудову демократичної України, як тільки російська агресія припиниться. Ми сповнені рішучості ще більше посилити тиск на Росію та Білорусь. Ми ухвалили жорсткі санкції та готові швидко ухвалити подальші.

3. Величезна кількість людей тікає від війни в Україні. Ми пропонуємо тимчасовий захист всім біженцям з України. Ми дякуємо європейським країнам, зокрема тим, що мають спільний кордон з Україною, за те, що вони виявили величезну солідарність, приймаючи у себе українських біженців, що тікають від війни. ЄС та його держави-члени продовжуватимуть проявляти солідарність і надавати гуманітарну, медичну та фінансову підтримку всім біженцям та країнам, які їх приймають. З цією метою ми закликаємо невідкладно виділити кошти шляхом швидкого ухвалення пропозиції про «Заходи зі згуртованості для біженців у Європі» (CARE) та шляхом ReactEU. Ми закликаємо Росію повністю дотримуватися своїх зобов’язань в межах міжнародного гуманітарного права. Вона має гарантувати безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ до постраждалих і внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також надати безпечний коридор тим цивільним особам, які хочуть виїхати.

4. Європейська рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року Президент України, реалізуючи право України обирати свою долю, подав заявку України на вступ до Європейського Союзу. Рада відреагувала швидко і запропонувала Комісії надати свій висновок щодо цієї заявки відповідно до положень Договорів. До отримання такого висновку і без подальших зволікань ми будемо ще більше зміцнювати наші зв’язки та поглиблювати наше партнерство, аби підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини.

5. Рада запропонувала Комісії надати свої висновки щодо заявок Республіки Молдова та Грузії.


Немає коментарів: