суботу, 12 березня 2022 р.

Відкритий лист мерам світу та місцевому самоврядуванню





На світанку 24 лютого Російська Федерація напала на незалежну і суверенну Україну. Це жорстоке кровопролиття в серці Європи стало початком повномасштабної божевільної війни: жорстоко вбивають мирних жителів, бомбардують лікарні та дитячі садки, а ключову інфраструктуру міста руйнують загарбники. Застосовуються різні методи терору, а агресор подрібнює в порох українські міста та села, які ще кілька днів тому були наповнені щасливими громадянами, які вкладали кошти в їхній розвиток та процвітання.

Протягом останнього десятиліття ми впровадили реформи місцевого самоврядування та децентралізації і з гордістю назвали їх «кращими практиками Європи». Сьогодні міцність самоврядування українських громад є важливим елементом українського опору російським загарбникам. Звичайні громадяни самоорганізувалися, щоб захищати свої міста, селища та села; вони виходять голими руками на вулиці, щоб протестувати та протистояти збройним військовим силам з танками. Міські голови, лідери громад та місцеві депутати роблять усе можливе, щоб задовольнити основні потреби своїх громадян під небом, повним російських ракет. Міста та громади жорстоко бомбардують російські загарбники. Місто Покровськ Донецької області обстріляли заборонені гіперзвукові касетні ракети. Понад чотириста тисяч маріупольців заблоковані за блокадою, що провокує гуманітарну кризу. Такі міста, як Ірпінь (Київська область) та Волноваха (Донецька область), майже знищені від триваючих бомбардувань ворога. Зруйновано відомі університети, історико-культурну та цивільну інфраструктуру Харкова. Чернігів, одне з найстаріших міст України та Європи, зазнає системних ракетних обстрілів російських військ. Весь світ налякала новина про напад Росії на Енергодар (Запорізька область), найбільшу АЕС у Європі. У Маріуполі російські війська порушили угоду про припинення вогню та піддалися жорстокому обстрілу маршруту евакуації мирного населення та місцевого пологового будинку. Об’єкти цивільної інфраструктури та житлові масиви у Вінниці та Житомирі залишаються під інтенсивними обстрілами. Миколаїв і Херсон кидають всі сили на захист своїх громадян і землі, Миколаїв став свідком жорстокого розстрілу вихователів дитсадка. На околиці Києва окупанти вбили вашого міського голову, мера Гостомеля, місто героїчно захищало українську столицю.

Ми дуже вдячні за вашу підтримку у цей воєнний час вашою гуманітарною допомогою та притулком для українців, які рятуються від ракет і танків. Ми також віримо, що міста та лідери світу грають більшу роль у тому, щоб допомогти встановити мир, зупинивши агресора.

Українські міста та громади дізналися від вас, що місцеве самоврядування є ключовою опорою демократії. Тепер ми просимо вас застосувати цей принцип у своїх країнах, щоб захистити своїх українських колег та міст-партнерів.

Наш Президент, урядовці та парламентарі звернулися до ООН, НАТО, міжнародних організацій та лідерів демократичного світу з одним настійним проханням – закрити небо над Україною та допомогти боротися з агресором та захистити європейські цінності, за які українці віддають життя. . Ми розуміємо, що можуть бути причини, чому цього ще не зроблено, але життя людей не варті виправдань. Політики та світові лідери не пробачать собі, що допустять непотрібну смерть дітей, які могли б стати лікарями, письменниками, інженерами, економістами. Ми також просимо посилити санкції проти Росії, щоб припинити цю криваву війну проти суверенної України.

Ви можете бути сильним голосом у своїх містах і громадах, який впливає на прийняття рішень керівництвом ваших країн. Звернення та голоси міських голів, асоціацій місцевого самоврядування та місцевих депутатів, які представляють політичні партії, мають бути гучними, щоб бути почутими. Допоможіть нам захистити наших дітей і жінок, як ми допоможемо захистити ваших.

Ми закликаємо вас мобілізувати прямі контакти з вашими українськими колегами в містах-партнерах і спільнотах-партнерах або на різних міжнародних платформах. Дозвольте українським представникам місцевого самоврядування звернутися до ваших людей із проханням про підтримку. Поговоріть з керівництвом ваших країн і особами, які приймають рішення, про наші крики про допомогу в нашій обороні. Звертайтеся до ваших центральних урядів з проханням підтримати Європейський Союз та євроатлантичну інтеграцію України за прискореною процедурою вступу. Разом ми можемо знайти рішення, які врятують Україну.

Зараз, як ніколи, важливо об’єднатися навколо європейських цінностей, демократії та свободи. Настав момент підтвердити ці цінності. Сьогодні ми всі українці.

Під листом підписали мери великих міст, голови об’єднаних громад та представники асоціацій місцевого самоврядування, які представляють понад 800 громад.



Підписанти:

Мери:

Ігор Терехов, міський голова Харкова

Аднрій Садовий, міський голова Львова

Борис Філатов, міський голова Дніпра

Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова

Анатолій Куртієєв, міський голова Запоріжжя

Сергій Гадал, міський голова Тернополя

Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська

Вадим Бойченко, міський голова Маріуполя

Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва

Олександр Третяк, міський голова Рівного

Роман Клічук, міський голова Чернівців

Сергій Сухомлин, міський голова Житомира

Олександр Симчишин, міський голова Хмельницького

Мер Вінниці Сергій Моргунов

Ігор Поліщук, міський голова Луцька

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв

Анатолій Бондаренко, міський голова Черкас

Одеський міський голова Геннадій Труханов

Юрій Бова, міський голова Тростянця

Олександр Гончаренко, міський голова Краматорська


Немає коментарів: