пʼятницю, 25 лютого 2022 р.

Позиція ЄС щодо війни проти України



Виступ Президентки фон дер Ляєн на спільній пресконференції з Головою Європейської ради Мішелем та Президентом Макроном за результатами спеціального засідання Європейської ради 24 лютого 2022 року

Сьогоднішні події є переломним моментом для Європи. Снаряди падають на невинних жінок, чоловіків та дітей. Вони бояться за своє життя, багато хто – гине. Все це відбувається в 2022 році у самому серці Європи. Президент Путін вирішив повернути війну в Європу. Це повноцінне вторгнення в Україну. І це фундаментально ставить під сумнів наш мирний порядок.

Але сьогодні я також скажу: Європейський Союз - одностайний. Сьогодні європейські лідери рішуче засудили жорстокі та неспровоковані атаки. Ми повинні прийняти цей виклик. Ми притягнемо Кремль до відповідальності. Пакет жорстких та цільових санкцій, ухвалений сьогодні європейськими лідерами, яскраво це демонструє. Ці санкції матимуть максимальний вплив на російську економіку та політичну еліту. Пакет заснований на п’яти стовпах: перший – це фінансовий сектор; другий - енергетичний сектор; третій — транспортний сектор; четвертий – експортний контроль та заборона експортного фінансування; і, насамкінець, візова політика. Дозвольте виділити деякі з найважливіших моментів.

По-перше, зазначений пакет включає в себе фінансові санкції, що перекривають доступ Росії до найважливіших ринків капіталу. Санкції вводяться проти 70% російського банківського ринку, а також проти ключових державних компаній, в тому числі й у сфері оборони. Ці санкції збільшать російські витрати на запозичення, підвищать інфляцію та поступово підірвуть промислову базу Росії. Ціллю санкцій є також російська еліта, можливість розміщення нею депозитів ми обмежуємо, аби представники російської еліти більше не могли приховувати свої гроші в безпечних гаванях в Європі.

Друга основна складова санкцій спрямована проти енергетичного сектору - ключової галузі російської економіки, що є особливо прибутковою для російської держави. Наша заборона на експорт вплине на нафтову промисловість, унеможливлюючи модернізацією Росією її нафтопереробних заводів, які у 2019 році принесли їй експортний дохід у розмірі 24 мільярдів євро.

Третя складова полягає в забороні продажу будь-яких літаків, запчастин та обладнання російським авіакомпаніям. Це послабить ключовий сектор російської економіки та знизить рівень сполученості країни. Три чверті нинішнього комерційного авіапарку Росії побудовано в Європейському Союзі, США та Канаді. А отже, Росія сильно від цього залежить.

По-четверте, ми обмежуємо доступ Росії до ключових технологій. Ми завдамо удару по доступу Росії до важливих технологій - зокрема, напівпровідників та інших передових технологій, які їй необхідні для побудови заможного майбутнього.

І, нарешті, щодо віз. Дипломати та пов’язані з ними групи, а також бізнесмени більше не матимуть привілейованого доступу на територію Європейського Союзу.

Як завжди, ці заходи ухвалені в тісній координації з нашими партнерами та союзниками. Йдеться, безперечно, про США, Велику Британію, Канаду та Норвегію, але тепер до них також приєдналися Південна Корея, Японія та, наприклад, Австралія. Наша єдність – це наша сила. Кремль це знає. І він щосили намагався нас розділити, проте зазнав повної поразки. Кремль досяг абсолютно протилежного. Ми єдині і рішуче налаштовані, як ніколи раніше.

На завершення дозвольте наголосити, що ці події дійсно знаменують собою початок нової ери. Ми повинні бути дуже чіткими, аналізуючи події: Путін намагається підпорядкувати собі дружню європейську країну. І він намагається силою перекроїти мапу Європи. Він, безперечно, зазнає поразки.

Дякую вам.


Немає коментарів: