четвер, 3 лютого 2022 р.

Вінницький приклад декларації про Зелений курс



Вінницька міська територіальна громада першою в Україні затвердила декларацію про Зелений курс. 28 січня під час сесії Вінницької міської ради очільник громади Сергій Моргунов підписав Декларацію про Зелений курс Вінниці. Таким чином Вінницька міська територіальна громада стала першою в Україні, що проголосила Зелений курс за прикладом Європейського зеленого курсу. 
Відтепер зелена трансформація є пріоритетним напрямком розвитку Вінницької громади та основа розробки й впровадження всіх місцевих політик, розвитку інфраструктури та залучення інвестицій. В основі Зеленого курсу Вінниці лежить досягнення кліматичної нейтральності. «Сьогодні знакова подія для Вінницької громади – ми перші в Україні приєднуємося до Європейського зеленого курсу. Основою для впровадження Зеленого курсу Вінниці стали принципи та засади ініціативи ЄС «Європейська Зелена угода», прийнятої у 2019 році. Їх ціль – до 2050 року перетворити Європу на перший у світі кліматично нейтральний континент. Уряд заявив про намір нашої держави долучитись до Європейського зеленого курсу, триває робота над написанням Дорожньої карти для України. Проте українські міста на місцевому рівні вже рухаються у цьому напрямку, і я маю надію, що будуть приймати відповідні декларації і програми», – зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов. Міський голова додав, що Зелений курс Вінниці – логічне продовження довгострокових планів громади щодо зеленого розвитку, які зафіксовані в Концепції інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року та в Стратегії Вінниці 3.0. Зокрема, йдеться про такі пріоритети Стратегії розвитку громади, як «Зелена економіка та смарт-спеціалізація» і «Доступне, безпечне та екологічно чисте середовище». 
Крім того, цілі Декларації отримають продовження в Дорожній карті заходів з реалізації Зеленого курсу Вінниці до 2030 року, яка стане орієнтиром Вінницької громади щодо зеленої трансформації та сприятиме залученню зелених інвестицій, модернізації, впровадженню інновацій та цифровізації громади. 
Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина високо оцінила прагнення Вінниці до зеленої трансформації і наголосила: «Сьогодні екологія стає новою економікою. Пріоритетним є стале економічне зростання, що не завдає шкоди планеті та здоров’ю людей. У авангарді цього підходу стоїть Європейський зелений курс на досягнення «кліматичної нейтральності» до 2050 року, що матиме глобальні ефекти, зокрема і для України, для якої ЄС є найбільшим торговельним партнером. 
Уряд України підтримує ідею сталого розвитку і відповідно до цього корегує свою політику для досягнення максимальної конкурентоспроможності. Важливо, аби ця ідея також мала сильну підтримку і в регіонах. Вінниця демонструє, що така підтримка є і це надихає». Довідково: Європейський зелений курс (ЄЗК) – це масштабна програма стратегічних рішень та дій ЄС, що має на меті досягнення сталого та ефективного розвитку на всіх рівнях економіки й суспільства, а також перетворення Європи на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Ключовими напрямками впровадження ЄЗК є запобігання змінам клімату та адаптація до них, біорізноманіття, нульове забруднення, промислова політика, стале харчування і зелене сільське господарство, поводження з відходами, стала та розумна мобільність, енергетика і енергоефективність.
Про це повідомляє офіційний веб-сайт Вінницької міської ради. 


Немає коментарів: