четвер, 3 лютого 2022 р.

Парків та лісів у нас трохи залишилось




Під час досліджень старих парків та дерев, проведених представниками Херсонського державного університету, встановлено, що у Миколаївській області збереглися 28 старих парків та лісів: 4 старі природні ліси, 16 штучно створених лісів, 8 парків. Виявлено 142 вікових та меморіальних дерев, для яких запропоновані особисті назви – дендроніми.
Про це йшлося у середу, 2 лютого, під час презентації результатів досліджень щодо збереження біологічного та ландшафтного різноманіття Миколаївщини, яка відбулась за участю першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Георгія Решетілова.



«Насамперед хочу привітати всіх з Всесвітнім днем водно-болотних угідь. Екологія має багато векторів і Миколаївська ОДА підтримує її розвиток в напрямку наукових досліджень та підтримує наших науковців. Збереження біологічного та ландшафтного різноманіття – можливість жити для нащадків. Тому, лише спільно у нас є можливість робити важливі речі», - звернувся до присутніх Георгій Решетілов.


На заході відбулася презентація результатів проєкту «Інвентаризація старих парків та дерев Миколаївської області», як основи для підготовки монографії, де доповідали доктор біологічних наук, професор, Заслужений працівник освіти України Олександр Ходосовцев та доктор біологічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України Іван Мойсієнко.


Під час доповіді вони поінформували, що серед матеріалів дослідження є відомості про вік дерев, що зростають у Миколаївській області та віднесені до пам’яток природи у складі природно-заповідного фонду, їх історію тощо.


Також були презентовані результати досліджень щодо збереження біологічного та ландшафтного різноманіття Миколаївщини, у т.ч. узагальнені в нових виданнях – брошурі «Ендемічні рослини Миколаївської області» і краєзнавчому альманасі «Кінбурнська коса». У брошурі «Ендемічні рослини Миколаївської області» зібрано відомості про 30 ендемічних та субендемічних видів рослин, які зростають на території області.


Зазначимо, що дослідження та вихід у світ нових друкованих видань стали можливими завдяки виконанню у 2020-2021 роках природоохоронних заходів відповідно до Комплексної програми охорони довкілля Миколаївської області, зокрема, на замовлення управління екології та природних ресурсів Миколаївської облдержадміністрації та за підтримки депутатів Миколаївської обласної ради.

Від редакції: Нагадаємо: у 2020 році середня лісистість в Миколаївській області становила 4% (при науково обґрунтованій 9%). Тобто була передостанньою в Україні за цим показником.


Немає коментарів: