четвер, 23 грудня 2021 р.

Європейська архітектура безпеки




У середу Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики/Віцепрезидент Європейської Комісії Жозеп Боррель і Державний секретар США Ентоні Блінкен провели телефонну розмову, під час якої обговорили нарощування Росією військової присутності Росії довкола України. Сторони підтвердили підтримку ЄС та США суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, а також наголосили на необхідності деескалації та повного виконання Росією Мінських домовленостей. Співрозмовники підкреслили, що будь-яка подальша воєнна агресія проти України матиме серйозні наслідки та високу ціну.

Держсекретар Блінкен та Високий представник Боррель взяли до відома пропозиції, представлені Російською Федерацією минулого тижня щодо її бачення можливих нових домовленостей щодо безпеки в Європі. Вони наголосили на міцному партнерстві Сполучених Штатів і Європейського Союзу, а також на спільних зобов’язаннях щодо трансатлантичної безпеки та протистояння спільним безпековим викликам. Сторони домовилися, що будь-яка дискусія про європейську безпеку відбуватиметься у координації та за участю Європейського Союзу.

Співрозмовники також наголосили на важливості використання дипломатичних каналів та відповідних міжнародних і регіональних майданчиків, як-от ОБСЄ, для боротьби із зазначеними викликами.

Високий представник/Віцепрезидент Єврокомісії та Державний секретар також обговорили розширення міжнародних наслідків односторонніх дій Китаю, які, виходячи з наявних даних, тепер не лише значною мірою перешкоджають торгівлі товарами з Литвою, а й впливають на компанії з інших держав-членів та зі Сполучених Штатів. Жозеп Боррель наголосив, що ЄС залишатиметься одностайним у протистоянні будь-якому політичному тиску та примусовим заходам, застосованим до будь-якого з його членів.

Сторони домовилися підтримувати тісний зв’язок щодо усіх зазначених пріоритетних напрямів.


Немає коментарів: