суботу, 4 грудня 2021 р.

Кейс польського руху за заборону абортів

Поки українки можуть страйкувати



Рух «Ordo Iuris», що адвокатував повну заборону абортів у Польщі, становить небезпеку не лише для жінок у Польщі.

Про це у розмові зі ZMINA розповіла менеджерка у сфері культури, поетка, перекладачка, феміністка Ірина Вікирчак. Останні два роки вона працювала в польському Вроцлаві особистою помічницею лауреатки Нобелівської премії з літератури Ольги Токарчук та координаторкою її новоствореного фонду.

Ірина Вікирчак пояснює, у чому небезпека, згадуючи книжку своєї знайомої — Клементини Суханов. Варшав’янка, одна з лідерок глобального руху «Страйк кобет» (які організовують «чорні протести» проти антиабортного законодавства), Клементина Суханов написала книжку «То є війна» («To jest wojna»). У ній – величезне журналістське розслідування про цей консервативний рух.
«Ordo Iuris» і Кремль

«Ця організація добре відома в Польщі як небезпечна. Клементина Суханов у межах свого розслідування доходить висновку, що вони працюють саме в тих країнах, де є проблеми з правами жінок: Південна та Північна Америка, низка країн Європи.

Дослідниця аргументує в дослідженні, що «ноги цієї організації ростуть», як не дивно, з Кремля. І одним із завдань «Ordo Iuris» є розхитування ситуації в Європі», — розповідає Ірина Вікирчак.

Сама організація зі зв’язки заперечує.


Письменниця згадує, що організація навіть подала до суду на феміністку, режисерку Аґнешку Голланд за її публічний коментар, що «Ordo Iuris» має «фашистський» характер.

«Члени «Ordo Iuris» постійно атакують організації, що працюють над захистом прав людини. Найнебезпечніше те, що назовні, зокрема на своєму вебсайті, «організація» виглядає як цілком пристойна та успішна. І вона вербує до своїх лав зовсім молодих людей, які світоглядно ще формуються. Але вже перебирають думки й позиції цієї організації на свій лад, зокрема й радикальніші», — додає Ірина Вікирчак.

«Ordo Iuris» також борються за вихід Польщі зі Стамбульської конвенції.

На початку листопада 2021 року після смерті 30-річної жінки, яка померла на 22-му тижні вагітності від сепсису, по усій Польщі під гаслом «Жодної більше» знову пройшли протести проти антиабортного законодавства.
А що Україна?

У вересні 2021 року в Україні розпочав свою діяльність польський рух «Ordo Iuris», який пролобіював криміналізацію абортів у Польщі. Організація оголосила, що має намір домогтися того самого в Україні. Вони підписали угоду про співпрацю з українським консервативним рухом «Всі разом».


Немає коментарів: