четвер, 9 грудня 2021 р.

Представниця Миколаївщини виборола «срібло» на Чемпіонаті України з кайт-флаїнґу 2021




23 листопада – 5 грудня 2021 р. у місті Кам’янське відбувся Чемпіонат України з кайт-флаїнґу 2021. Національні змагання з повітряних зміїв як неолімпійського виду спорту в Україні організовуються Українською Асоціацією Повітряних Зміїв вже вдруге. У цьому році вони пройшли в очно-заочній формі.

«Срібло» Чемпіонату та титул Чемпіонки України – 2021 серед юніорів отримала Дар’я СТАРИНЕЦЬ з Ольшанського, двічі абсолютна чемпіонка Миколаївської області з кайт-флаїнґу. Завдяки другому абсолютному місцю всеукраїнських змагань Дар’я закріпилась в оновленому складі Національної Збірної України з кайт-флаїнґу, яка вже з наступного року представлятиме нашу державу на міжнародних турнірах та фестивалях повітряних зміїв. Дар’я Старинець вже кілька років очолює збірну області «Mykolaiv Kite Team», яка у червні 2021 року перемогла інші регіональні команди на Першому Кубку України з кайт-флаїнґу в Херсоні. А навесні цього року Mykolaiv Kite Team взяла дистанційну участь у позазмагальній програмі Чемпіонату Світу з повітряних зміїв 2021, її командний виступ транслювався перед багатотисячною аудиторією у м. Вейфан, Китай.

Ще одна фіналістка національної першості з Миколаєва Катерина БИТКО стала Чемпіонкою України – 2021 серед молоді у категорії «спортивні кайти (комбіновані)», посівши восьме місце у загальнонаціональному рейтингу. Катерина є капітанкою міжрегіональної команди «Ukrainian Kite Beauties», яка наступного року братиме участь у європейських змаганнях. Третя учасниця Чемпіонату України від Миколаївської області Дар’я Габовська з Висунська Баштанського району не потрапила у фінал за підсумковим рейтинговим балом.

Загалом на Другому Чемпіонаті України з кайт-флаїнґу змагалися 57 спортсменів із 15 областей. Абсолютною Чемпіонкою України з кайт-флаїнґу – 2021 стала Альона Компанієць з Херсонщини, Чемпіонка Світу – 2018 в категорії авторських кайтів. Третє загальне місце отримав Антон Григор’єв зі Львова, абсолютний чемпіон України минулого року.


ДОВІДКОВО:

Термінологія:

Кайт – повітряний змій

Кайт-флаїнґ – спорт, запуск і керування повітряним змієм

Кайт-флаєр – спортсмен, майстер кайт-флаїнґу


Українська Асоціація Повітряних Зміїв (УАПЗ) була заснована в серпні 2017 року організаторами та активними учасниками першого в історії України Міжнародного фестивалю повітряних зміїв Tryhutty IKF 2017.

Українська Асоціація Повітряних Зміїв – перша і єдина професійна всеукраїнська спортивна федерація, яка представляє нашу державу на міжнародному рівні у галузі повітряних зміїв. Нині до УАПЗ входять як місцеві клуби (команди), так й окремі кайт-флаєри з усіх регіонів України (крім Луганщини), закордонні українці та навіть іноземні майстри. УАПЗ є юридичною особою, має статус всеукраїнської молодіжної громадської організації.

Мета УАПЗ – промоція кайт-флаїнґу як першого приватного виду спорту в Україні через змагання, конкурси, майстер-класи, розробку власних моделей повітряних зміїв, регіональні івенти та міжнародні фестивалі, а також презентація України на міжнародному рівні.


Немає коментарів: