середу, 8 грудня 2021 р.

«Офіс кар’єрного розвитку жінок» з питань протидії домашнього насильства діє у місті Миколаєві на базі соціального підприємства «Кав’ярні GG_SPASE»




Наразі кожна п’ята жінка в Україні стикається з тією чи іншою формою домашнього насильства. 40% жінок (дані UNFPA), які постраждали від аб’юзера, не звертаються по допомогу, бо вважають, що самі впораються з ситуацією, адже їм мало хто може допомогти.

Жінки виявились найбільш незахищеними в умовах економічної кризи, пов’язаної з COVID-19. Багато з них втратили роботу та не мають фінансової можливості для забезпечення елементарних життєвих потреб. Постраждалим від домашнього насильства, доводиться терміново шукати джерела фінансування, адже зазвичай вони залежні від доходів кривдника, не мають особистого житла та елементарних речей для забезпечення власних потреб. Особливо, це вражає жінок, які мешкають в провінційних містечках та селищах, ринок праці яких обмежений. Ситуація ускладняється тим, що в не великих містах немає культури розголосу ситуацій домашнього насильства, а тому проблему звикли замовчувати. Постраждалі не мають доступу до базових психологічних послуг, не володіють інформацією, як їх отримати і куди звернутися по допомогу в разі необхідності.

Тому у місті Миколаєві на базі соціального підприємства «Кав’ярні GG_SPASE» створено «Офіс кар’єрного розвитку жінок». Метою даного проєкту є посилення економічної спроможності жінок, які постраждали від домашнього насильства. Діяльність проєкту спрямована на посилення економічної спроможності жінок, які постраждали від домашнього насильства м. Миколаєва та Миколаївської області шляхом поєднання послуг кар’єрного консультування та психологічної підтримки з урахуванням викликів пандемії COVID-19. Для цього посилено діяльність кар’єрної радниці, яка працює на базі соціального підприємства послугами психологів з метою підвищення мотивації жінок до розірвання кола насильства, опанування нової професії та здобуття економічної незалежності у форматі «Офісу кар’єрного розвитку жінок».

В рамках проєкту проходить інформаційна кампанія в м. Миколаєві та Миколаївській області щодо популяризації послуг «Офісу кар’єрного розвитку жінок». Мотиваційні інтерв’ю жінок, які розірвали коло домашнього насильства, мають дуже велику силу і спонукають інших жінок – не мовчати, а діяти.

Організатори формують групи підтримки для жінок, які постраждали або знаходяться в зоні ризику домашнього насильства за принципом «рівна-рівній». Проводять заходи по обізнаності працівниць сфери beauty-індустрії м. Миколаєва та області з питань протидії домашньому насильству з метою вчасного виявлення фактів домашнього насильства серед клієнток салонів краси та здійснення їх переадресації за спеціалізованими послугами за принципом трьох R – recognise, respond and refer (розпізнавання, відповідь і направлення). Здійснюється навчання співробітників і майстрів салонів міста навичкам і знанням, які допоможуть проінформувати і перенаправити жінок, які стикаються з домашнім насильством, до відповідних служб підтримки в Миколаєві та області.

У жінок, які зіштовхнулися з насильством, є проблеми з низькою самооцінкою та мотивацією, високим рівнем стресу. В рамках проєкту заплановано надання психологічної підтримки жінок, які зазнали домашнього насильства в онлайн та оффлайн форматах. Також в рамках проєкту проведено вебінар для фахівців Центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з презентацією досвіду реалізації проєкту та напрацьованими матеріалами з метою поширення моделі протидії домашнього насильства шляхом співпраці з малим бізнесом.

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю ГО Іноваційні Соціальні Рішення і не обов`язково відображає позицію Європейського Союзу.

Реалізує проєкт ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Fb: Інноваційні-Соціальні-Рішення

Mail: iss2020.ukraine@gmail.com

Миколаїв, ТРЦ "CITY CENTER", 2-й поверх, кав’ярня GG_SPASE



Немає коментарів: