пʼятницю, 5 листопада 2021 р.

Херсонські митці креативно захистили від продажу виставкову залу



Влаштована художниками акція протесту змусила міську владу Херсона відмовитися від наміру виставити на продаж приміщення виставкової зали Херсонської обласної організації Національної спілки художників України (ХОО НСХУ).

В акції взяли участь близько ста людей: художники, мистецтвознавці, громадські діячі, небайдужі городяни. Вони закликали депутатів міськради на сесії, яка відбулася 5 листопада, не підтримувати продаж виставкової зали.

Кульмінацією акції став перфоманс, влаштований художниками: вони накрили картини чорною тканиною, символізуючи вбивчу політику міської влади по відношенню до мистецтва.



У середині жовтня стало відомо про намір міської влади виставити на аукціон право приватизації і оренди кількох об’єктів комунальної власності, у тому числі розташованого у центрі Херсона (проспект Ушакова, 30/1) приміщення Виставкової зали.

За словами херсонської художниці Галини Сорохан, обласна організація НСХУ кілька тижнів намагалася знайти спільну мову з міською владою, правління організації вело листування, художники просили про зустріч з міським головою Ігорем Колихаєвим або з представниками міської влади, яки могли б донести свою позицію. "Нам відповідали, що через пандемію і карантин така зустріч неможлива, і чітко не відповідали щодо ймовірного продажу виставкової зали і розташованих на вулиці Мазолевського майстерень", – каже Галина Сорохан.

За словами художниці, натомість у соцмережах була розгорнута брудна кампанія, під час якої адміністрацію виставкової зали звинувачували у неефективному використанні приміщення, непрозорій роботі і зловживаннях. "Зробити з митців чи не найбільших крадіїв і корупціонерів – колосальний цинізм. Я не знаю точно, хто за цим стоїть, але це відверта маніпуляція, бо найбільше крадійство, найбільші зловживання і найбільша корупція у Херсоні – точно не у виставковій залі", – каже художниця.

На думку відомої у Херсоні мистецтвознавиці, координаторкі проекту "СОУС (SOUC) – Souther Ukrainian Culture" Юлії Манукян, наявність у центрі міста гарної виставкової зали дуже важливе для престижу міста. "Щонайменш дивно, коли міська влада намагається знищити виставкову залу. При тому, що інші міста, навіть менші за Херсон, намагаються створювати нові площадки для митців, бо це допомагає залучати туристів, працює на престиж і на статусність міста", – каже Манукян.

З джерел у Херсонській міськраді відомо, що Херсонській міський голова Ігор Колихаєв хоче зробити виставкову галерею у будівлі міськради. І художники, і мистецтвознавці вважають, що галерея в адміністративній будівлі – не найкращій варіант, бо потрібен громадський простір з вільним доступом.

До протестувальників ніхто з представників міської влади не вийшов. З ними поспілкувалися лише декілька депутатів міськради. Але цього разу залу вдалося відстояти. На початку сесії міський голова Ігор Колихаєв запропонував зняти з порядку денного питання про виставкову залу до вивчення ситуації. Учасники акції вважають, до боротьба за виставкову залу ще триватиме.     

 За повідомленнями колег з губернської столиці 





Немає коментарів: