четвер, 21 жовтня 2021 р.

​​Курс НАТО




Група громадських діячів, серед яких - експерти, дипломати та ветерани, оголосила про створення Ради громадського нагляду щодо виконання Річної Національної програми під опікою комісії «Україна-НАТО». Ініціатива спрямована на захист та сприяння реалізації євроатлантичного курсу України як цивілізаційного вибору нашого суспільства. Для цього потрібно добитися послідовного виконання Річної національної програми - за це РГН і боротиметься. Нижче наводимо текст звернення ініціативної групи.


Звернення ініціативної групи зі створення Ради громадського нагляду щодо виконання Річної Національної програми під егідою комісії «Україна-НАТО»




Уже восьмий рік поспіль Україна бореться проти агресії Російської Федерації, відстоюючи не лише свою незалежність, а й свободу і демократію у Східній Європі. Наша перемога у цьому протистоянні неминуча, оскільки правда і справедливість знаходяться на нашому боці.




Міжнародна спільнота, відповідно до міжнародних угод, які Україна прагне виконувати в повному об’ємі, всіляко підтримує нашу справедливу боротьбу з агресором. Так, Північноатлантичний Альянс на саміті у Брюсселі у червні 2021 року визначив шлях долучення України до НАТО через процедуру ПДЧ та щорічні національні програми. Річна національна програма «Україна-НАТО» (РНП) є важливим політичним кроком підтримки України розвинутими, демократичними державами-членами НАТО.




РНП, по суті, є всебічною програмою урядового рівня для досягнення Україною успіху, підтримки свободи і демократії, безпеки і верховенства прав, а також здійснення реформи державної служби, сфери енергетики, судової та правоохоронної систем, забезпечення свободи слова, ефективної діяльності політичних партій, та здатності взаємодіяти з військами НАТО, що є важливим для отримання перемоги над ворогом.




Однак, імітація і саботаж виконання РНП є загрозами для національної безпеки України, а дискредитація євроатлантичного вибору України – це свідоме підігрування інтересам агресора. Таким чином, повне виконання РНП є запорукою дотримання цивілізаційного вибору українців та наближення нашої держави до повноправного членства у Північноатлантичному альянсі.




Закріплення у Конституції України курсу на набуття повноправного членства України у Європейському Союзі та в НАТО є наріжним каменем, своєрідним суспільним консенсусом щодо цивілізованого напрямку розвитку України. Для захисту та реалізації цього курсу потрібна злагодженість дій громадянського суспільства, політикуму, експертного середовища та представників державної влади.




З огляду на зазначене, закликаємо українську владу та політичну опозицію об’єднатися навколо виконання РНП, оскільки лише спільними зусиллями ми можемо реалізувати конституційно закріплений євроатлантичний курс України.




Ми ініціюємо створення Ради громадського нагляду за виконанням Річної Національної програми під егідою комісії «Україна-НАТО», професійної і неупередженої інституції, яка буде здійснювати громадський контроль за діями державної влади та опозиції, буде своєрідним модератором і локомотивом впровадження відповідних змін задля досягнення мети – успішного виконання РНП та переходу до підготовки Плану дій щодо членства України в НАТО.




Історія дає нам великий шанс, і ми не повинні його змарнувати. Лише спільними зусиллями ми можемо успішно виконати завдання, які постали перед Україною, задля збереження нашої держави та її процвітання!


Немає коментарів: