вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Центр "Нова Європа" презентував дослідження "Євромапа-3" про поступ регіонів України на шляху до європейської інтеграції



“Євромапа-3” є третім щорічним дослідженням євроінтеграції всіх областей України у формі рейтингу, підготовленого "Новою Європою" у співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції. Проєкт складений на основі відповідності 49 індикаторам в 9 сферах. Львівська область є лідером у євроінтеграції з 188,63 бала з 333. Далі йдуть місто Київ зі 175,31 бала, Вінницька область зі 165,26 бала, Харківська область зі 163,52 та Івано-Франківська зі 160,45 бала. 
Області півдня мають: передостанне місте за Херсонщиною, 5-ю знизу йде Миколаївщина, а Одеська область опинилась на 17-му місті. Європейські намагання - дуже невиразні...

За секторами Київ є лідером в економічній інтеграції, світній, науковій та культурній інтеграції та в охороні здоров’я. Львівська область є лідером у інфраструктурі, Вінницька область — у локальній демократії та підзвітності, Сумська область — в енергетичній та економічній політиці, Чернігівська область — у гендерній рівності, Волинська область у комунікацій євроінтеграції, Тернопільська область — у ширшому партнерстві.

Презентуючи дослідження Солодкий відзначив, що Київ піднявся через кращу позицію в секторальному рейтингу в розділі економічної інтеграції, Вінниччина вже втретє входить у трійку лідерів, а останнє місце посіла Луганська область.

Він зауважив що схід України є неоднорідним, оскільки сусідня до Луганщини Донецька область у багатьох рейтингах займає лідерські позиції.

“Вчергове ми доходимо висновку, що європейська інтеграція не має якогось одного географічного виміру. Ми бачимо, що різні регіони і зі Сходу, і з Півдня, і з Заходу, і з Півночі з різними індикаторами мають доволі високі показники”, - підсумував аналітик.

Солодкий звернув увагу, що в останньому дослідженні багато показників по багатьох розділах зазнали регресу, зумовленого не стільки браком зусиль, скільки карантинними заходами і пандемією коронавірусу.

Дослідники відзначили таку позитивну тенденцію як прогрес в науковій і освітній коопераціях в рамках проєктів із ЄС та поліпшення показників гендерної рівності.

Проєкт підготовлено в межах ініціативи Міжнародного фонду “Відродження” у партнерстві з ініціативою відкритого суспільства для Європи за фінансування Посольства Швеції в Україні.


Автори сподіваються, що “Євромапа” матиме консолідаційний ефект для областей та призведе до вирівнювання показників євроінтеграції.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому 2019 року Верховна Рада закріпила в Конституції стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.


Немає коментарів: