пʼятницю, 3 вересня 2021 р.

Місцеві партнерства зайнятості допомагатимуть у вирішенні проблем ринку праці




Протягом 2020-2021 рр. Міжнародна організація праці в Україні (МОП) успішно пілотувала проект зі створення місцевого партнерства зайнятості у Херсоні. За сприяння МОП, місцеві працедавці, служба зайнятості, заклади освіти та громадські організації створили механізм, що дозволяє ефективно розв'язувати локальні проблеми на ринку праці. Потенційно подібні партнерства вже незабаром зможуть запрацювати по всій Україні.

Методика партнерства зайнятості на місцевому рівні, розроблена Міжнародною організацією праці, допомагає якісно розв'язувати проблеми робочого ринку у конкретній адміністративно-територіальній одиниці. Таке партнерство у сфері зайнятості передбачає добровільне об'єднання зусиль місцевої служби зайнятості із місцевими роботодавцями, громадськими організаціями та закладами освіти задля покращення ситуації на ринку праці.

Вперше подібний проект було втілено у Херсоні, й вже через два роки роботи діяльність партнерства дала перші вагомі результати. Завдання місцевого партнерства – аналізувати ситуацію на ринку праці та виявляти потенційні сфери підприємницької діяльності, які могли б принести прибуток місцевій громаді та допомогти у пошуку роботи її мешканцям. Наприклад, у Херсоні діяльність партнерства була зосереджена на розвитку готельно-ресторанної сфери. 
Під час пандемії COVID-19 місцевому партнерству зайнятості вдалось працевлаштувати 40 херсонців (частина з яких була неактивною), 18 переможців конкурсу бізнес-планів отримали від МОП гранти на розвиток власного бізнесу. Також, в рамках діяльності партнерства студентів-кухарів із місцевого профтехучилища перенавчали найкращі запрошені ресторатори із сусідніх областей. Завдяки діяльності місцевого партнерства зайнятості у Херсоні Міністерство освіти створило професійний стандарт професії «кухар», що відповідає вимогам сучасних роботодавців, та відтепер є стандартом на рівні усієї країни.

Під час пандемії COVID-19 чимало українців втратили роботу, й найбільш вразливими виявились саме жінки. З покращенням епідеміологічної ситуації багатьом із них так і не вдалось працевлаштуватися.

Херсончанка Христина Студинська отримала грант МОП на відкриття свого бізнесу - оренда пікніків на свіжому повітрі – вже будучи вагітною. За словами Христини, хоч поєднувати бізнес і догляд за шестимісячним немовлям наразі досить складно, вона завжди знаходить час для розвитку власного стартапу. «Мені подобаються усі ці вишукані деталі, приносить естетичну насолоду споглядати чудові набори, які я надаю для оренди пікніків. В основному, більшість моїх замовлень - для фотосесій або романтичних побачень на природі». – розповідає дівчина. Христина зазначає, що спочатку вона хвилювалася, що не знайде достатньо клієнтів, оскільки пікнік напрокат - все ж досить нова і унікальна справа, але дуже скоро люди почали рекомендувати її друзям та підписникам в Instagram, тож зараз вона планує навіть розширяти свій бізнес.

Ще одна одержувачка гранту у Херсоні, Олена Борисенко, подала заявку на грантову програму разом зі своєю матір’ю, що вже вийшла на пенсію. Однак лише їй вдалося виграти 3000 доларів на обладнання після відкриття кав’ярні. «Я була досить розчарована, оскільки спочатку мені не вдалося отримати грант через великий конкурс, - розповідає Олена, - Незважаючи на це, я все ж вирішила відкрити кав’ярню. Ви знаєте, у мене найкращі торти в місті, і люди їх просто обожнюють… Мої клієнти почали публікувати дуже позитивні відгуки про мої тортики в Instagram, і менторка грантової програми МОП якось їх побачила. Це було схоже на диво, адже через кілька місяців я отримала грант від МОП на закупівлю обладнання, що допомогло стати моєму кавово-кондитерському бізнесу значно продуктивнішим».



Учасники й учасниці грантової програми протягом усього курсу отримували менторську підтримку від тренерів та протягом кількох тижнів навчалися розробляти власний бізнес-план, перш ніж отримати грант. Грантова програма була спрямована передусім на підтримку найбільш вразливих верств населення.

51-річна Олеся Міхєєва прийшла до державного центру зайнятості у Херсоні, відпрацювавши кілька десятків років у професійній журналістиці на одному із топових українських телеканалів. Олесі одразу досить відверто повідомили, що у неї дуже мало шансів знайти роботу: "Я дуже розсердилась, почувши це, проте несподівано це додало мені мотивації розпочати власний бізнес. Того дня я прийшла додому і провела грунтовний пошук в інтернеті... Раніше я був журналісткою, тож знаю як знайти те, що мені потрібно [сміється]. Ось так я натрапила на грантову програму МОП. Грант дійсно дав мені ще один шанс у житті робити те, що я люблю”. – розказала Олеся. Вибором жінки для відкриття власного бізнесу стало виробництво варення. "Це таки творчий процес, а не звичайне приготування їжі, - пояснює вона, - За допомогою обладнання МОП я розробила свої унікальні рецепти, а деякі види варення навіть запікаю в духовці".

Окрім Херсону, місцеві партнерства у сфері зайнятості також були створені у Рівненській області в рамках проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», що фінансується урядом Данії.

Загалом, передбачається, що діяльність місцевого партнерства зайнятості повинна бути досить гнучкою і варіативною, щоб максимально ефективно використовувати всі можливості і ресурси на місцях. По суті, МПЗ – це співпраця між закладами освіти, що готують трудовий потенціал, службою зайнятості, що влаштовує їх на роботу, та між роботодавцями, що власне, формують замовлення на робочу силу в даному регіоні. Власне, така модель партнерства дозволяє всім зацікавленим сторонам збиратися на локальному рівні та розв'язувати конкретні проблеми на ринку праці, не чекаючи вказівки згори. Передбачається, що після початкового етапу підтримки, місцеве партнерство працюватиме повністю незалежно.

Примітно, що ця модель співробітництва у сфері зайнятості не є ноу-хау, а радше запозиченням із більш розвинених країн. МПЗ вже були успішно втілені Міжнародною організацією праці у ряді європейських країн, зокрема у Косово, Македонії, Молдові та Чорногорії.

Міжнародна організація праці вже готує покроковий посібник із створення місцевих партнерств зайнятості і планує невдовзі надати його Україні для подальшого впровадження у інших областях.



Немає коментарів: