пʼятницю, 3 вересня 2021 р.

Політики у школі: святкові привітання в День знань чи прихована агітація



Щороку в День знань українці стають свідками того, як політики влаштовують відвідини шкіл з привітанням на святі першого дзвоника. Цією практикою не гребують політики усіх рівнів - від голови Верховної Ради та нардепів, до мерів міст, депутатів і чиновників місцевого рівня.

Окремим політикам вдається відвідати низку закладів освіти. Як правило, кожен подібний візит на свято не обходиться без “подарунків”, які бувають куплені за кошти платників податків, але про це політики скромно замовчують. Виключенням не стало й 1 вересня 2021 році.

Очевидно, для політиків це чудова нагода щонайменше власною присутністю ще раз нагадати про себе, а у “короткому вітальному слові” згадати про персональні чи партійні “здобутки й досягнення” та “наполегливу роботу для кращого майбутнього”. А наостанок усе це закінчується спільною фотосесією, в якій діти стають фотозоною для недоброчесних політиків. Відтак ми бачимо приховану політичну агітацію, яка, за законом, у закладах освіти заборонена.

Так, наприклад, голова Верховної Ради Дмитро Разумков разом із “слугами народу” головою Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергієм Бабаком, головою Комітету з питань організації держвлади Андрієм Клочко, нардепом Олександром Горобцем, мером Ірпеня Олександром Маркушиним та фігурантом антикорупційних розслідувань Володимиром Карплюком відкривали в місті добудову до школи (навіть не нову школу, а новий корпус...).

Міністерство освіти у науки України в минулому році вкотре нагадувало, що заборонено не лише зберігання, розміщення та розповсюдження друкованої чи подарункової продукції з політичним підтекстом, а й прояви будь-якої політичної агітації. В МОНі наголосили, що у школах не може бути ані партійної символіки, ані прізвищ чи імен не лише політиків, а й засновників громадських чи благодійних організацій.

Читайте також: Політик у школі — це крінж!

Ще один “слуга”-мажоритарник з Волині Вячеслав Рубльов “завітав на свято першого дзвінка у загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів-ліцей смт Луків”, де відзвітував про встановлення 20 спортивних майданчиків за кошти субвенції (1 млн 300 тис грн).


В свою чергу мер Херсона та екс-нардеп Ігор Колихаєв відзвітував на власній сторінці у Facebook, що встиг особисто відвідати дві міських школи й вручити персональні “подарунки”: “Учителя первых классов ВСЕХ наших городских школ сегодня получили от меня персональные букеты”.

Фото: Facebook Ігоря Колихаєва

Херсонська облрада в свою чергу повідомила, що “з ініціативи голови обласної ради Олександра Самойленка кожен депутат Херсонської обласної ради подарував дітям, які потрапили у складні життєві обставини, портфелі з необхідною канцелярією” (портфелі придбані за рахунок власних коштів обласних обранців). Нагадаємо, що депутати обласних як і інших рад місцевого рівня в Україні працюють на волонтерських засадах.
Рух "Чесно".


Немає коментарів: