пʼятницю, 10 вересня 2021 р.

Одесити отримали завдяки підтримці ЄС та ЄІБ модернізоване поліклінічне відділення Міської лікарні №8 та оновлені школи





В Одесі відбулось урочисте відкриття відремонтованої школи №41, а також огляд об'єктів соціальної інфраструктури, які оновлюються в межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (НКПВУ) від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Зокрема, було представлено проміжні результати ремонту міської лікарні № 8 та ще двох шкіл, реконструкція яких завершиться до кінця 2021 року.

Капітальний ремонт навчальних закладів та лікарні здійснюється в межах НКПВУ. Програма, яка також отримала грант ЄС на суму 1,5 млн євро як технічну допомогу, впроваджується Міністерством розвитку громад та територій України разом з органами місцевого самоврядування за технічної підтримки Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН).

Новий навчальний рік для учнів школи №41 пройде в нових сучасних класах

Одеська загальноосвітня школа №41 вже давно потребувала оновлення. Будівля, побудована ще у 1892 році, довгий час не експлуатувалася і не відповідала санітарним нормам. У школі було проведено комплексний ремонт внутрішніх приміщень, тепломодернізацію двох будівель із заміною покрівлі, покращено благоустрій та огородження території. Завдяки модернізації шкільних приміщень поліпшаться умови навчання для майже 4 000 школярів у Одесі.

Під час офіційного відкриття модернізованої школи №41 Голова Одеської обласної держадміністрації Сергій Гріневецький підкреслив важливість партнерства обласної влади з Європейським інвестиційним банком та ПРООН в Україні у відбудові соціальної інфраструктури міста. «Наша мета – випустити якнайкраще підготовлених до наступного етапу навчання випускників із міцним фундаментом знань та вмінь. Тому модернізація будівель і матеріально-технічної бази шкіл, яку ми проводимо у партнерстві з Європейським інвестиційним банком і ПРООН в Україні, – важливий елемент у підвищенні ефективності навчання маленьких одеситів», – додав він.

Ремі Дюфло, заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні, зазначив, що ЄС підтримує Україну у вдосконаленні соціальної інфраструктури, що є ключовим фактором місцевого розвитку та економічного зростання. «Школа №41, яку ми відкрили після капітального ремонту, є прекрасним прикладом партнерства, яке ми створили в Одеській області, — сказав він. — Це довгострокові інвестиції, які потребують зусиль, оскільки забезпечують кращі умови для учнів та вчителів».

Заступниця Постійної представниці ПРООН в Україні Манал Фоуані додала, що такі державні інвестиції в освіту забезпечують країні міцну основу на шляху до майбутнього процвітання. «Президент України видав указ про інтеграцію Цілей сталого розвитку в державну політику з урахуванням інтересів усіх і кожного, — зазначила вона. — Відновлення шкіл — це хороший спосіб реалізації ЦСР4, яка прагне забезпечити інклюзивну та справедливу якісну освіту для всіх, включаючи вразливі та маргіналізовані групи населення».

Старший експерт сектору регіонального розвитку Європейського інвестиційного банку Рой Дрейкотт підкреслив, що ЄІБ інвестує кошти у ті проєкти, які є важливими для Європейського Союзу, і які забезпечать українцям доступ до базових соціальних послуг на найвищому рівні. «Кожен школяр і кожна школярка потребують зручного й сучасного місця для навчання. ЄІБ прагне забезпечити українських школярів сучасними умовами для навчання і розвитку їхнього потенціалу», – відмітив він.

Ремонт поліклінічного відділення Міської лікарні №8 — крок до поліпшення медичних послуг в Одесі

Завдяки модернізації поліклінічного відділення Міської лікарні №8 незабаром для 46 500 жителів Одеси медичні послуги надаватимуться зручніше та ефективніше. У ході капітального ремонту поліклінічного відділення лікарні буде зроблено заміну покрівлі, віконних блоків та всіх внутрішніх інженерних мереж, а також ремонт фасаду та усіх внутрішніх приміщень.

Директорка департаменту впровадження пріоритетних проєктів регіонального розвитку Міністерства розвитку громад та територій України Надія Бондарчук зазначила, що модернізація поліклінічного відділення лікарні №8 в Одесі на фінальній стадії, і «результат цієї роботи є свідченням того, що процес оновлення медичної інфраструктури країни не зупинявся і продовжуватиметься надалі, незважаючи на кризу COVID-19 та труднощі, які вона створює».

4 млн євро інвестицій у модернізацію соціальної інфраструктури Одеської області

Завдяки підтримці ЄІБ та ЄС в межах Програми НКПВУ в Одесі відновлюється п’ять об’єктів соціальної інфраструктури – це чотири школи (в школі №41 ремонт завершено, у школах №31, №39 та №49 – триває) та поліклінічне відділення Міської лікарні №8. Загальна сума інвестицій у соціальну інфраструктуру міста склала 4 млн євро. Крім цього, з бюджету міста профінансовано додаткові роботи за всіма проєктами.

Надзвичайна кредитна програма для відновлення України не є одноразовою допомогою. Завдяки її успішним результатам у 2021 році Верховна Рада України нещодавно ратифікувала нову Фінансову угоду на суму 340 млн євро. Європейський Союз надасть значну технічну допомогу у сумі 15,2 млн євро задля реалізації цього кредиту від ЄІБ. Зокрема, грант у 7 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP) підтримає підготовку та впровадження Програми. А додатковий грант від ЄС у розмірі 8,2 млн євро підтримає адвокацію, допоможе підвищити обізнаність серед кінцевих бенефіціарів Програми, а також допоможе у підготовці тендерів та моніторингу будівельних робіт тощо. Кредит буде спрямовано на відновлення інфраструктури та поліпшення умов життя і ведення бізнесу в постраждалих від конфлікту регіонах на сході України, а також на підтримку сталого розвитку країни в цілому.




Немає коментарів: