пʼятницю, 20 серпня 2021 р.

Журналісти знайомляться з енергоефективною реновацією будівель центральних органів виконавчої влади




17 серпня 2021 року відбувся перший навчальний вебінар для представників ЗМІ. Захід був присвячений темі: «Важливість ролі ЗМІ у висвітленні питань енергоефективності. Презентація пілотних проєктів з енергоефективної реновації будівель центральних органів виконавчої влади».
Організатор: Проєкт «Просування енергоефективності та імплементація Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що впроваджується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини.

Під час заходу учасники ознайомились із демонстраційним проєктом Міністерства розвитку громад та територій України, енергетичною реновацією будівель Секретаріату Кабінету Міністрів, сертифікацією енергетичної ефективності будівель, енергосервісом, енергетичним аудитом і менеджментом та досвідом регіональних ЗМІ у висвітленні питань енергоефективних заходів.


На навчальному вебінарі виступив генеральний директор Директорату енергоефективності Міністерства розвитку громад та територій України Дмитро Петрунін, який зазначив що: «Україна приєдналась до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом і зобов'язалась виконувати європейські директиви. Згідно Директиви 2012/27/ЄС Україна взяла на себе зобов'язання термомодернізувати будівлі, що знаходяться в розпорядженні органів державної влади».


Голова правління Асоціації енергоаудиторів України, консультант проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» Вадим Литвин відзначив особливу роль регіональних медіа у процесі висвітлення тими енергоефективності і наголосив: “Недостатньо поставити якісне обладнання в будівлі, яке б зменшило споживання енергії, необхідно опікуватись питаннями контролю за споживанням та енергоефективністю”.


Начальник Управління низьковуглецевого розвитку Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Тамара Буренко підкреслила: “Поняття енергозбереження потрібно відрізняти від поняття енергоефективності. В 2017 році вийшло розпорядження Кабінету Міністрів, яке мало рекомендаційний характер, як впроваджувати систему енергоменеджменту на місцях. Багато органів місцевого врядування долучились до створення системи енергоменеджменту. В першу чергу це спонукало місцеву владу до щоденного моніторингу споживання енергії та розробки енергетичного бюджету.”

У своєму виступі голова Асоціації регіональних ЗМІ Харківщини, Секретар Національної спілки журналістів України, редактор газети «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко поділився досвідом як локальні медіа можуть стати майданчиком для обговорення тем з енергоефективності. Пан Костянтин наголосив: “Велику увагу редакція «Обріїв Ізюмщини» приділяє питанням енергоефективності. Вже стали традиційними наші спецпроєкти, такі як «Тепла хата», «Влаштуємо літо в оселях до початку зими», «Будуємо, ремонтуємо і якість гарантуємо». Крім того, до відеостудії редакції ми запрошуємо представників Ізюмських відділень банку, які надають кредити під програму енергоефективності. У прямому ефірі банкіри детально роз’яснюють про порядок отримання та повернення кредитних коштів”

На вебінарі також виступили із доповідями учасники проєкту Валентина Седляр - заступник начальника відділу інфраструктурних проєктів, енергоефективності та промоцій департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради та Микола Сапелкін - заступник Роганського селищного голови з питань економічного розвитку та інвестицій. Доповідачі розповіли про досвід комунікації з ЗМІ м. Житомира та Роганської територіальної громади Харківського району Харківської області у висвітленні питань енергоефективних заходів в місцевій громаді.

Координаторка проєкту «Навчальна програма з енергоефективності для представників ЗМІ» Жанна Пацьора оголосила про початок проведення конкурсу серед учасників проєкту на найкраще висвітлення теми енергоефективності. «Мета конкурсу - популяризація серед представників ЗМІ теми енергоефективності та енергозбереження, підвищення рівня усвідомлення представниками мас-медіа переваг використання енергоефективних технологій, обмін досвідом серед учасників у сфері енергоефективності та заохочення представників ЗМІ якісно висвітлювати процес реалізації енергоефективних програм», - зазначила пані Жанна.



Довідка:

Проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». Мета проєкту: сприяння імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні, зниження енергоспоживання на муніципальному рівні та створення сучасних можливостей для отримання кваліфікації у сфері енергозбереження. Проєкт фінансує уряд Німеччини.

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: ефективне державне врядування, енергоефективність і захист клімату, сталий економічний розвиток. Співпраця з Німеччиною також охоплює подолання кризової ситуації на сході країни. При цьому особлива увага приділяється підтримці українських громад, що прийняли внутрішньо переміщених осіб.





Немає коментарів: