суботу, 28 серпня 2021 р.

Зустрічайте черговий випуск «ОДЕСЬКОГО КАЛЕНДАРЯ»




1 вересня о 15:00 в Золотому залі Одеського літературного музею відбудеться подвійна презентація – нового випуску «Одеського календаря» «Історія однієї вулиці: вулиця Базарна» (2021-2022) та альманаху «Дерибасівська-Рішельєвська» № 86.

Традиційно на початку вересня виходять у світ видання, присвячені Дню народження улюбленої Одеси, створені в співдружності АТ ПЛАСКЕ, Одеського літературного музею та Всесвітнього клубу одеситів.

Радісно, що протягом 19-ти років Одеський літературний музей за підтримки меценатів презентує свій подарунок до дня міста – «Одеський календар». Починаючись вереснем цього року та закінчуючись серпнем наступного, календар знайомить з однією з одеських вулиць. У цьому році він присвячений Базарній – яка є однією з найперших вулиць Одеси.

Вперше згадка щодо вулиці Базарної з'являється в 1827 році та пов'язана з тим, що на перетині Базарної та Олександровської розташовувався базар - одноліток міста.



Вулиця не вражає архітектурними шедеврами, але вражає іменами, так чи інакше пов'язаними з цими місцями, своєю історією.

Це вулиця письменників, що прославили Одесу: Катаєва, Петрова, Ільфа, Чуковського, Козачинського. Вулиця поетів і художників: Багрицького, Черніховського, Хлєбнікова, Л. Пастернака.

Вулиця вчених: Дубнова, Клаузнера, Ліллієнблюма.

Це вулиця милосердя: Стурдзовська община милосердних сестер, Єврейський сирітський будинок, училище "Труд", "Общество вспомоществования бедним евреям Грейбера". Сьогодні, продовжуючи цю традицію, на вулиці розташовується добре відомий "Будинок з ангелом" - Дитячий реабілітаційний центр ім. Бориса Литвака.

Це вулиця історичної пам'яті: нема Старого базару, що дав назву вулиці (зате оптовий ринок Старого базару – Привоз - існує і понині, і відомий далеко за межами міста), немає численних єврейських громад, майстрових училищ і інших учбових закладів, переважно для бідних.

Це торгова вулиця: тут були шевські, велосипедні, заготівельні, фарбувальні, ковальські, малярні, мідно-ливарні, примусні, , столярні, ювелірні та інші майстерні, пральні, пекарні; магазинчики бакалійні, гастрономічні, кондитерські, м'ясні, овочеві, тютюнові, фруктові магазини, винні льохи; розташовувалися торгові представництва фірм і торгові доми .

Ця вулиця повна того, що Kонстантин Паустовский іменував "хитросплетенеями обстоятельств".

Разом з «Одеським календарем» буде презентовано свіжий випуск альманаху «Дерибасівська – Рішельєвська» (№86).

Номер традиційно починається з монологів Михайла Жванецького, подарованих альманаху.

Вірші Юрія Михайлика – не про далеку для нас Австралію, а про рідне місто у рідного Чорного моря – продовжують номер.

Також в нинішньому випуску – фінальна публікація глав з «Путеводителя по Пушкинской Одессе», над яким працював Олег Губар: побачив світ двотомник з головною працею нашого друга – Почесного громадянина Одеси Олега Йосиповича Губаря, і тепер ці матеріалі доступні місту і світу .

У рубриці «Перші кроки» опубліковані літературні підсумки двох недавніх конкурсів, в яких брали участь одеські школярі. Один з них був присвячений символу Одеси – білій акації, а інший – історії міста.

І, зрозуміло, в номері є матеріали, які стосуються історії, мистецтва, публікації про невідомих досі або напівзабутих знакових людей, проза, поезія, бібліографія і наш традиційний несерйозний розділ «Ах, Одеса».


Немає коментарів: