пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Знищення скверів під гаслами розвитку Миколаєва



У НикВести від 17.06.2021 було інтерв'ю депутата міськради Миколи Капацини, де він стверджує, що в сквері Вітрильний біля 8 ПРИЧАЛ налічується приблизно 100 дерев, і 90% з них є аварійними, "морально застарілими" та небезпечними для людей, а тому їх потрібно видалити та висадити нові (тобто по суті всі)

Вирішили перевірити, чи відповідає це дійсності та написали запит в Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради  щодо результатів інвентаризації по даному скверу. Отже, згідно з інвентаризацією, яка була проведена в сквері у 2017 році, там налічується 379 дерев і лише 9 дерев (2%) в незадовільному стані. Зовсім молодих дерев в сквері (близько 15 років) - 128, це 34% від загальної кількості. Більш дорослих дерев віком від 16 до 50 років - 212, це становить 56% від загальної кількості. Тобто спочатку нам подають неправдиву інформацію, але навіщо?



Продовженням всього цього став "буревій" 11.07, який "повалив за 2-3 хвилини" в сквері (більше ніде по місту) верби та роботи з видалення дерев у сквері.  Зараз візуально дуже помітно, що сквер порідшав, став виглядати по-іншому ніж в червні: менше затінку, більше стовбурів без гілок та обрізаних дерев.

Щоб зрозуміти, скільки ж дерев зараз по факту в сквері, ми провели облік на минулих вихідних. Що ми побачили? На даний час в сквері 235 дерев (зникли 144 дерева), були пораховані навіть стовбури, тобто дерева зі зрізаною кроною. За інвентаризаційною відомістю в сквері - 67 верб, якщо допустити, що всі вони впали(але стовбури від деяких ще є, і були пораховані), то й при таких розрахунках 77 дерев інших видів хтось знищив. А ще у багатьох дерев дуже сильно обрізані гілки (це зроблено влітку), сквер дуже сильно понівечений. Цим питанням має зайнятися Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу  Державна екологічна інспекція України 

Нагадуємо, що сквер Вітрильний не є чиєюсь приватною територією, балансоутримувач - Департамент ЖКГ, отже громаді міста завдавано збитків. Якщо казати про якісь концепції розвитку просторів, особливо коли вони стосуються скверів, то за європейськими практиками найважливішим є збереження дорослих дерев, а не їх знищення.

Н.Рижкова.



Немає коментарів: