вівторок, 3 серпня 2021 р.

Уряд схвалив кліматичні цілі до 2030 року у рамках Паризької угоди



30 липня 2021 року Уряд на позачерговому засіданні ухвалив Оновлений національно-визначений внесок України до Паризької угоди.

У документі закладена ціль – до 2030 року скоротити викиди парникових газів до рівня 35% порівняно з 1990 роком.

Серед основних заходів досягнення такого показника в наступні 10 років:


модернізація енергетичних та промислових підприємств;


розвиток відновлюваних джерел енергії;


заходи енергоефективності в усіх секторах економіки від виробництва, транспортування до споживання;


термомодернізація будівель;


збільшення частки органічного сільського господарства та ресурсозберігаючих практик сільського господарства;


електрифікація та оновлення транспорту;


запровадження ієрархії управління відходами;


збільшення лісистості та реформа управління лісовим фондом.

Як пояснює Віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина, ухвалене Урядом рішення важливе для:


Розвитку економіки майбутнього – мінімізації викидів і забруднення екосистем. Прогрес у цьому напрямі важливий для розвитку подальшої торгівлі з Європейським Союзом, який вже представив плани щодо запровадження Механізму прикордонного вуглецевого регулювання. Відтак, Україна має дивитись на декілька кроків вперед, щоб зберігати і посилювати свою конкурентоспроможність у нових світових економічних реаліях.


Долучення України до клубу глобальних гравців, які наразі об’єднують зусилля для стримування змін клімату. ЄС оголосив свій намір стати першим у світі кліматично нейтральним континентом, отже подальша євроінтеграція України неможлива без структурної перебудови у бік чистої і безвуглецевої економіки. Мета України - досягти кліматичної нейтральності до 2060 року.


Збереження комфортного клімату.


«Між тим, важливо розуміти, що вихідні дані у нас з ЄС різні. Якщо казати метафорично, там де Євросоюзу треба зробити 5 кроків до 2030 року, нам - 10. Тому ми сподіваємось на серйозну підтримку наших європейських партнерів у структурній перебудові української економіки. Адже достеменно відомо, що потенційно катастрофічні зміни клімату не матимуть кордонів. Це спільна відповідальність всіх урядів світу» – написала Ольга Стефанішина на своїй Фейсбук-сторінці.

Довідково:

Паризька угода – угода в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (UNFCCC) щодо регулювання заходів зі зменшення викидів діоксиду вуглецю з 2020 року.

Серед головних цілей Паризької угоди – стримування зростання глобальної середньої температури значно нижче 2° С понад доіндустріальний рівень і докладання зусиль з метою обмеження зростання температури до 1,5° С понад доіндустріальний рівень.

Текст угоди було погоджено на 21-й Конференції учасників UNFCCC в Парижі та ухвалено консенсусом 12 грудня 2015 року. Угода набрала чинності 4 листопада 2016 року. Паризька кліматична угода передбачає, що зобов’язання зі скорочення шкідливих викидів в атмосферу беруть на себе всі держави, незалежно від ступеня їхнього економічного розвитку.


Немає коментарів: