середу, 7 липня 2021 р.

Життя без сміття, чи що ж таке Zero Waste?




Zero Waste - стратегія, яка полягає у зведенні кількості сміття до нульового рівня.

Ключова ідея - всі надлишкові матеріали повинні стати ресурсами, як у природі. Важливо розуміти: сміттям вважається те, що неможливо повторно використати або переробити. Тому, наприклад, пляшка, яка опиниться на сміттєзвалищі - це сміття. А та ж пляшка, яку направлять на перероблення - вже сировина. Таким чином, при проведенні заходів у форматі Zero Waste необхідно прагнути, щоби після заходу на сміттєзвалище не було вивезено нічого - тобто, на практиці реалізовувати концепцію про "нуль відходів"!

Ще одна, не менш важлива, мета заходів Zero Waste - привернути увагу до проблеми відходів, навчити перетворювати сміття на ресурс, спонукати більш відповідально ставитись до споживання та зменшувати кількість сміття.


Коли авторці концепції Zero Waste Беа Джонсон довелося у зв‘язку з переїздом спростити життя, вона зрозуміла, що може легко обходитися без 80% своїх речей. Тоді вона натрапила на інформацію про підхід «нуль відходів» на деяких підприємствах. Все це підштовхнуло Беа зробити своє життя екологічніше. Сім‘я Джонсон розробила 5 правил, які допомогли досягти такої річної кількості сміття, яке поміщається в баночку:

Refuse – відмова

Reduce – скорочення

Reuse – повторне використання

Recycle – переробка

Rot – компостування


Зіровейстер – це не просто людина, яка користується модними атрибутами: сіткою–авоською або екосумкою, термокружкою, в яку вона купує каву на винос, багаторазовою пляшкою для води і, звичайно ж, бамбуковою зубною щіткою. Це той, хто продумує свій образ життя, щоб знизити по–максимуму свої витрати ресурсів і виробництво сміття. З досвіду тих, хто прагне до нуля відходів, багаторазові альтернативи є практично у всіх одноразових речей.

Але не купуйте щось нове, навіть екофрендлі, поки стара річ ще може послужити. Поставте собі запитання: «Мені це дійсно потрібно або просто хочеться?».
В подальших матеріалах ми наведемо факти: як жити утворюючи менше сміття.


Немає коментарів: