середу, 14 липня 2021 р.

Чи захищають вакцини від вірусу штаму “Дельта”?







На жаль, вірус, який спричиняє COVID-19, постійно мутує. Через це складно визначити ефективність вакцин у запобіганні зараженню коронавірусом, проте вакцини гарантують захист від важкого перебігу хвороби.

Дані британських науковців, що були опубліковані у червні, показали, що дві дози вакцини COVID-19 AstraZeneca мають ефективність у 92% проти госпіталізації у разі зараження вірусом штаму "Дельта". Серед захворілих вакцинованих - жоден не помер.

У травні дослідники Великобританії повідомили, що дві дози вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech мали ефективність 88% у захисті від симптоматичних захворювань від "Дельта". У червневому дослідженні в Шотландії було зроблено висновок, що вакцина була ефективною проти цього варіанту вірусу на 79%. На початку липня група дослідників у Канаді визначила ефективність вакцини Comirnaty на рівні 87%.

У понеділок, 5 липня, Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю оголосило, що ефективність вакцини Pfizer-BioNTech становила 64% проти всіх коронавірусних інфекцій, порівняно з 95% в травні, до того, як штам "Дельта" почав ставати майже панівним в Ізраїлі.

Хоча діапазон цих цифр може здатися досить розмитим, експерти з вакцин зазначають, що цього слід очікувати, оскільки в одному дослідженні важко точно визначити ефективність вакцини від усіх можливих штамів вірусу. Проте один висновок можна зробити напевно: будь-яка вакцина від COVID-19 запобігатиме тяжкому перебігу хвороби навіть у випадку зараження.

Імунізуйтеся, розповідайте про свій досвід рідним, адже вакцинація - це єдина можливість зупинити пандемію і повернутися до нормального життя.




Немає коментарів: