понеділок, 19 липня 2021 р.

Мешканців Вознесенська вчать компостувати відходи





Мешканці південної України мають великий потенціал виробництва компосту з органіки, яка не потрапляє в їжу. Добривом можна підживлювати міські клумби, чи збувати фермерам. Головне - не відвозити зайве сміття на полігони твердих побутових відходів, як ті ж кавуни. Але це не сподобається - возчикам сміття, та деяким чиновникам. Їх корупційна сутність зовсім не екологічна. Чим більше тона/кілометрів сміття замовить до вивозу з міста департамент ЖКГ, тим більш поважним стає його очільник. Потім, з'явиляються нові позашляховики...
Агентство економічного розвитку з Вознесенська свідомі громадяни й реалізує проєкт, спрямований на відродження традицій компостування в приватних садибах міста. 
Доречі, місто лідер в США за виробництвом компосту - Сан-Франциско, місто екосвідомих.

За проєктом 70 компостерів безкоштовно отримають жителі пілотного мікрорайону міста, які погодились збирати органіку зі своїх садиб та компостувати.

100 тис грн з бюджету Вознесенська направлено на виготовлення компостерів.
Для жителів ОСНу провели майстер-клас по збору модульних компостерів та бонусом будуть розіграні каліфорнійські черви, які прискорюють процес гниття органіки.


Відродження традиції компостування дозволить:


👉- зменшити кількість органічних відходів що потрапляють на полігон – на 200-300 м3 менше щороку.

👉- зменшиться кількість масштабних пожеж на Вознесенському полігоні

👉- не менше 10 домогосподарств започаткують вирощування червоних каліфорнійських черв’яків, які прискорюють процес вдвічі.

👉- Значно зменшиться випадки паління опалого листя.


Немає коментарів: