вівторок, 22 червня 2021 р.

Побачив світ рейтинг законопроєктів з корупціогенним фактором



І хоча проєкт має назву "Не хочу в рейтинг", але виконано він достатньо тверезо й точно. За два роки громадські активісти з ГО "Інститут законодавчих ідей" проаналізували всі 2278 законопроєктів поданих та зареєстрованих у Верховній Раді. Треба зазначити, що методологія - відкрита на сайті й всі охочі можуть перерахувати. Фактуру громадські аудитори черпали з НАЗК та Антикорупційного комітету ВРУ. Загалом, 283 законопроєктів мали корупційний ризик. І це було встановлено не як помилки, а як навмисне внесення в текст майбутніх законів наступних факторів:

1-й надмірна дискреція, це коли закон невірно трактує можливості чиновника

2- обминання процедури публічних закупівель через Prozorro

3-й ризик заняття посади без конкурсу

4-й юридичні колізії, прогалини, оціночні судження.

Було зовсім не дивно, що рейтинг найбільш активних законотворців що використали корупційні фактори в своєї законотворчій роботі очолив Д.Гетманцев. 30% зі 144 законопроєктів де стоїть його підпис мають корупційні ризики. Замикає 10-ку найбільш корупціогенних законотворців лідер фракції "Слуга народу" - Д.Арахамія з 17% та 60 законопроєктами, один №4392 чого вартий, коли НАБУ в СБУ має передавати справи, бо вони "мають вплив на нацбезпеку". Ну зовсім, як інший виходець з Кавказу колись вів справи в НКВС/МГБ за дорученням вождя. Голова комітету Д.Наталуха, обійняв "почесне" 3 місце, але за майбутніми збитками його "творчість" тягне на міліарди.

Але треба зазначити, що "зелена"монобільшість ще вчиться. Абсолютним лідером  по "зашиванню" корупційних факторів в закони виявився нардеп з багатою біографією  А.Іванчук з "Довіри" -73%, з його 11 подань 8 несуть прямі корупційні ризики. Мабуть він не одинак в цій маленький, але олігархічній групі, бо вона стала лідером серед фракцій. 19% їх законодавчої "творчості" мають корупційну складову! А ви ще дивуєтесь?

Тоді 2 й 3 місцю - ні. Це група "За майбутнє" та ОПЗЖ 17% й 15%. Починаєте розуміти нащо міліонери йдуть до ВРУ?

Перегляньте красномовну інфографіку тепер. Пошукайте "свого" депутата серед застосуванців корупціогенних норм в законах. А потім, спитайте себе: чого ми такі дурні?

Для вітчизняних журналістів інформація може слугувати для роботи по підвищенню якості роботи ВРУ. Ну звісно, якщо виборці теж не будуть задовольнитися своєю наївністю.

С.Лиманов.




Немає коментарів: