пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Книга осмислення Майдану


Перегорнув останню сторінку книги. Вона відрізняється точністю формулювань. Попри недалеку відстань у часі від подій, автор був максимально коректний. "Український Майдан, Російська війна Хроніка та аналіз Революції гідності" - цей том на 553 сторінки ніякі не мемуари. Скоріше, Михайло перший з українських авторів написав дослідження феномена революції Гідності. Частина ІІ має назву "Осмислення революції та її наслідків". Саме на ній я й "залип". Особливо розділ 9 "Постмодерна революція" викликав цікавість. Бо з автором згоден майже у всьому.

По-перше, що революція 2014-го року була :" ніяк не периферійною подією на краю Європи".

По-друге, бо було зафіксовано: "перехід від індивідуалізму до персоналізму у соціальній взаємодії".

Михайло, як актОр тих подій й знаний науковец-викладач НаУКМА знайшов дуже влучні слова й сформулював повні визначення. Бо, як відомо, допоки про подію не напишуть осмислюючи, вона немає історичного завершення.

У передмові, гарвардський професор С.Плохій, який колись у Дніпропетровському університеті був викладачем Михайла - студента з Канади, відзначив "важливість цієї книжки в тому, що вона відкидає таке традиційне мислення і шукає інших шляхів пояснення "неєвропейських" рис проєвропейської революції в Україні".

Розділ "буржуазна революція" виконано особливо дотепно, бо М.Винницький з 2003 року був дотичним до викладання й найвідомішій бізнес-школі - КМБШ й тому особливо знайомий з багатьма підприємцями, які творили революцію. А те, що "дві бізнес-еліти змагались за те, чиї методи збагачення стануть домінантними" автор зафіксував саме в цьому розділі про "буржуазних" активістів.

Моя особлива подяка ому за введення у вітчизняний дискурс поняття "флексіанці*" - надзвичайно активні гравці, які вільно перемикаються між посадами у державі та приватному секторі, а також в освіті чи науці та громадських організаціях. Знайомі?

Це таки "проштовхувачі реформ" у консервативному середовищі. Автор сам з таких, тому знає про що говорить Винницький.

Ну а тривимірний характер революції (за Арендт) національна, буржуазна й постмодерна свідчить про процес докорінних змін не завершено. Добре що еліти оновились й європеїзувались. Погано, що орієнтованість суспільства та держави на людину (громадянина) ще не всіх торкнулася. А тому, запит на зміни залишаються. Як й війна на сході.

Якщо вас дійсно цікавить влучний прогноз на ближчу перспективу - почитайте цю книгу.

Вперше книга вийшла англійською мовою у 2019 році і пояснювала західному читачеві феномени сучасної української революції: горизонталізацію та тяглість до справедливості. І взагалі, Михайло наполягає, що українська схожа з американською, а не французькою, чи російською(1917) революціями. Про справедливість цієї тези свідчить ще й національно-визвольна війна (по суті) що триває на сході України вже 7 років.

"Програма Майдану вимагала повної перебудови суспільних, політичних, та економічних інституцій України..." Але, дотепер  ще завдання не виконане навіть за наявності західної допомоги.

І взагалі, український наратив про цілі й завдання й досягнення української модерної революції "гідності" мало відомій західному споживачу інформації. І це ґрунтовна праця про битву систем, а не осіб та оборонну війну України проти російської агресії як революції ідентичностей, суспільних груп та ідей не дає забути сутність, досягнення її учасників. Одним з яких є сам М.Винницький. Тому книга є дуже суб'єктивною і декому здається - не науковою. Але автор, який не в кабінеті ховався зимою 2013-14рр а був в епіцентрі подій і не міг залишатись відстороненим. Як людина з західною освітою й християнської культури Михайло зрозумілою мовою виклав хроніку подій та запропонував аналітику чим саме для ХХІ сторіччя стала Революція Гідності. Вступ він завершив так: "Ймовірно, насильства буде більш і воно матиме ширші географічні масштаби, аж доки на руїнах старого цивілізаційного порядку не постане новий."

Можливо, цей наратив сьогодні в Україні не модно поширювати, але він від того нікуди не подінеться.

Книгу видало видавництво "Старого Лева", а переклав з англійської Роман Клочко.

В.Головченко.

* "флексіанці" - сформулювала Джанін Ведель, американський антрополог в книзі "Тіньова еліта".



1 коментар: