пʼятницю, 26 березня 2021 р.

Знання природи вірусів - допомога у ставленні до панедмії



Поки росли показники виявлених захворілих на COVID-19 на тижні, й слідом за Одесою в "червону" зону "залетів" Миколаїв, відвідав онлайн лекцію про цей самий вірус. Доцент кафедри мікробіології, вірусології та біотехнології Одеського національного університету Оксана Зінченко попередила, що в них на кафедрі немає можливості досліджувати саме цей вірус - збудник пандемії.  Більше сотні майбутніх фахівців різних галузей пов'язаних з біологією, яки були на початку лекції, мали трохи свіжіші за мої знання про коронавіруси. Дякуючи автору мені,  журналісту-практику було майже все зрозуміло. Й про те, що коронавіруси вперше "відкрили" у 1968 році. Та про те що ці напівживі об'єкти не мають клітинної будови, яким аж так треба "влізти" у клітини "жертви" іншого організму. В цьому місті я б особо звернув увагу вітчизняних комунікаційників, які за рік пандемії не змогли пояснити населенню, що лікуватись травами від SARS-CoV-2 - безперспективно. Як й пачками "їсти" антибіотики!

Тут треба окрема лекція з основ імунології, але що треба всім з'ясувати, що прошарок імунного населення, який може врятувати наш біологічний вид, треба кожного дня нарощувати. Або, прищеплюючись, благо геном вірусу розшифровано (в рекордні строки - дяка вірусологам!) вакцини - є. Або, що менш приємно - всім перехворіти... пандемії за останні 20 років траплялись вже 3-чі.

Летальність у хворих на SARS-CoV-2 на щастя не така висока, як було 100 років з іншим вірусом "іспанського грипу". Але, це 2.2% від захворілих у світі, в Україні на початок березня -1.9%.
Спокійно без паніки...
Лікувати одномоментно всіх хто захворіє точно не можливо! Тому, а це найсуттєвіше, що так не пояснили вітчизняні комунікатори: обмеження скупчення людей! Під різними поводами: на хрестини, після родин не треба збиратись, як і на сесію студентам, бо шляхи передачі: аерогенний та контактний.
Що найбільше мені сподобалось в лекції пані Оксани так це розділ - профілактика. Вивчаю матеріали вітчизняних медіа по цій темі й не бачу такої чіткої артикуляції!(на жаль)
Запам'ятав й з вам кажу:
висипатись, повноцінно харчуватись (не забуваючи про вітаміни), правильно чхати (у лікоть), прибирати з вологою, залишатись вдома при перших симптомах респіраторного захворювання (ухо-горло-ніс), вакцинуватись(кому можна)! А ще 3 НЕ: панікувати, терапію антибіотиками, тренуватись в спортзалах!.. Динаміка утворення антитіл до вірусу від 3 до 14 днів.
А ще, хотів додати що запам'ятав у лекції фахівчині: імунна пам'ять у різних людей - різна. Тому повторні захворювання - можливі, як й потреба у повторних щепленнях, може раз на пів року. 
Ясність, мені здається краще ніж "туман" невідомості. Тепер би всім колегам-журналістам для початку це усвідомити, й трохи більше запитань міністру-спікеру по суті, бо саме він+Ляшко, як беззаперечні експерти на тему, створюють атмосферу повної недовіри. А знання - роблять людину сильнішою, перевірено за останні 600 років розвитку науки неодноразово!
В.Головченко.



Немає коментарів: