середу, 20 січня 2021 р.

"Як позбутися від почуття провини і від невпевненості?"



Всі люди дуже часто задають собі подібні питання. Начебто все дуже просто. У кожному є якийсь дефект. Ти його бачиш, давно за ним спостерігаєш і навіть вважаєш цей недолік своїм ворогом на шляху до якогось більш класному варіанту «Я». Все що потрібно - це усунути цю ваду, і тоді все буде добре. Але наша психіка не так просто влаштована. Подібна поведінка для чогось і для чогось потрібно. Є таке поняття «вторинні вигоди». Що це означає? Припустимо, є якась форма поведінки, яке вам заважає. Наприклад, почуття провини. Ми досить часто його використовуємо.

Але чому? Навіщо нам цей стан? Адже воно постійно ускладнює нам життя. І ось тут варто звернути увагу на «вторинні вигоди». Це такі плюси і бонуси, які его отримує від цих дій. Наприклад, я з почуття провини після всього отримую прийняття, примирення і найголовніше - любов.

Підбірка методів які можуть допомогти вам позбавиться від цих почуттів:

1. Щоденник записи куди ви будете писати свої ситуації і емоції які виникли в той момент.


2. Вправа «Карта провини» Роберта Туйкіна
Вправа Роберта Туйкіна допомагає створити для себе обвинувальний акт і розкласти почуття провини по поличках.

Запишіть в стовпчик всі, у чому ви себе звинувачуєте. Потім викресліть пункти, в яких неясно, перед ким ви винні - перед «родом», світом, життям. У решти пунктах підпишіть, в чому і чому ви відмовляли іншим людям і проаналізуйте, чи дійсно вони вимагали щось від вас. Якщо немає - викресліть. Якщо ви все зробили для конкретної людини, а він продовжує вас звинувачувати, теж викреслюйте.

Таким чином, залишаться тільки ті ситуації, коли ви і правда в чомусь завинили. Доопрацювати ці моменти окремо: вибачитеся, компенсуйте шкоду і постарайтеся налагодити відносини. Особливо коли це стосується вас самих.

3. Анкета «Радикальне прощення» Коліна Тіппінга

На формування звички, зазвичай, потрібно 3-4 тижні. Важливо послідовно займатися цими практиками, щоб з часом помітити позитивні зміни.

Постійно працюючи над собою, ви із закомплексованої, сором’язливої, провинної людини перетворитеся на впевнену, щасливу особистість. Ви відчуєте смак життя, що заграє новими фарбами і проявить себе іншими можливостями. Це буде не легко, тому що це вихід із зони комфорту. Але воно того варте.
Зібрала Аміна Полторацька.


Немає коментарів: