вівторок, 29 грудня 2020 р.

Топ-5 корупційних схем Південної України: на чому крадуть в Миколаївській області?




Відтепер українці можуть краще розібратись в корупційних схемах. В цьому допоможе збірник “100 корупційних схем в регіонах України”.
В Міжнародний день боротьби з корупцією громадські організації “Антикорупційний Штаб” та “Разом проти корупції” публічно представили нове дослідження, що покликане висвітлити найбільші корупційні схеми України. Які з них поширені в Південній Україні?
Активісти стверджують, що найбільше зловживань в Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській та Дніпропетровській областях спостерігається у таких сферах: транспортна галузь, комунальні підприємства, культурна спадщина, дитсадки та закупівлі.

“Корупція в регіонах України є масштабною та болючою проблемою. Як показало наше дослідження, дуже багато сфер діяльності в нашій країні потерпають від корупційних схем і ситуація є різною в залежності від регіону. На Волині це може бути незаконний видобуток бурштину, а в Миколаївській області - це зловживання на комунальних підприємствах та закупівлях” - зазначає керівниця проєкту, представниця ГО “Антикорупційний Штаб”, Ольга Іванова.


Одним з прикладів корупції в Миколаївській області є справа про придбання Миколаївською міською радою недобудови в мікрорайоні Намив за завищеною ціною. В рамках розслідуваннях встановлено, що згідно з договором купівлі-продажу від 18.07.2017 продавцеві майбутнього міського Палацу культури сплачено 11 мільйонів 320 тисяч гривень бюджетних коштів. Однак, згідно з висновком судової оціночно-будівельної експертизи, ринкова вартість зазначеного об'єкта нерухомості в день його придбання становила - 8 мільйонів 935 тисяч 918 гривень. В результаті протиправних дій осіб, з міського бюджету безпідставно було витрачено понад 2 мільйони 200 тисяч гривень. Матеріали кримінального провадження відповідно до вимог статті 216 Кримінального Процесуального Кодексу передано за підслідністю до Національне антикорупційне бюро України.

Збірник “100 корупційних схем в регіонах України” створений для інформування українців про можливості зловживань, хабарництва та інших проявів корупції в країні на місцевому рівні. В дослідженні розкриті більше 30 сфер життєдіяльності, в яких найчастіше громадяни України можуть зіткнутись з корупційними схемами.


З дослідженням “100 корупційних схем в регіонах України” можна ознайомитися за посиланням: http://bit.ly/33Vg5io
Знаходьте корупцію та повідомляйте Антикорупційному штабу або Разом проти корупції.

Додатково:

Антикорупційний штаб – громадська організація, створена у 2014 році. ГО “Антикорупційний штаб” розробляє цифрові інструменти, які підвищують спроможність громадян контролювати прозорість та ефективність роботи органів місцевої влади. Метою Антикорупційного штабу є запобігання і протидія корупції, а також зменшення толерантності до корупції серед населення.

Разом проти корупції — громадська організація, що об’єднує зусилля кращих галузевих експертів та фахівців органів влади для досягнення сталого результату у запобіганні корупції.

Проєкт впроваджується Антикорупційним Штабом у рамках проєкту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам чи упорядникам видання та не обов’язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй чи інших агентств ООН.




Немає коментарів: