пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

Стріт-харасмент в Україні: дослідження та фотопроєкт #Небезмежність




27 листопада UNFPA Україна, Фонд ООН у галузі народонаселення спільно із партнерами представив фотопроєкт #Небезмежність, та перше соціологічне дослідження щодо стріт-харасменту в Україні.

«Сексуальні домагання у громадських місцях є ще одним проявом гендерно зумовленого насильства. Примітно, що проблеми домашнього насильство і сексуальних домагань на вулиці досить схожі – їх прояви часто сприймаються як норма, а свідки не знають чи не наважаються допомогти. Тому цим проєктом ми прагнемо не тільки привернути увагу до цієї проблеми, але й підвищити рівень розпізнавання та розповісти як діяти», – розповідає Павло Замостьян, заступник Представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.


42% жінок зазнали сексуальних домагань у публічних місцях, при чому з більшістю з тих, хто з цим стикалися, це траплялося 2 рази і більше. Майже 50% тих, хто зазнали сексуальних домагань у публічному місці, зазначили, що це було при свідках. При цьому тільки в 1 випадку з 4 свідки втручалися, щоб допомогти.

Небажані дотики, обмацування, жарти і натяки, пов'язані із зовнішністю — це, на жаль, знайомо багатьом жінкам. Фотопроєкт «Небезмежність» – 14 світлин та історій жінок із різних українських міст, які зазнали домагань у громадських місцях. Кожна історія – різна, але є дещо спільне. Усі вони залишили слід у пам'яті героїнь, завдавши непоправної психологічної шкоди. Тріщини на склі, через яке зроблені фотографії, символізують порушення особистих меж.



Переглянути світлини, прочитати історії героїнь та дізнатися як діяти можна тут: https://bit.ua/2020/11/nebezmezhnist.

Фотовиставка «Небезмежність» проходитиме в ТЦ GLOBUS (м. Київ, Майдан Незалежності, 1, перша лінія) з 27 листопада до 10 грудня, вхід вільний.

Із результатами соціологічного дослідження щодо поширеності та ставлення українців і українок до сексуальних домагань у публічних місцях можна за посиланням.

Фотопроєкт «Небезмежність» створено у рамках інформаційної кампанії UNFPA Україна «Розірви коло» за підтримки уряду Великої Британії. Онлайн-презентація пройшла за підтримки ГО «Інтерньюз-Україна». Партнери фотопроєкту: L’Oreal Україна, ТЦ «Глобус».

Довідка:

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні над утвердженням рівності, подоланням гендерних стереотипів, посиленням можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залученням чоловіків до виховання дітей.

Інформаційна кампанія “Розірви коло” є частиною програми UNFPA Україна із протидії та запобіганню домашньому та гендерно зумовленому насильству. Мета кампанії: встановити нульову нетерпимість до домашнього та гендерно зумовленого насильства в Україні. Кампанія підвищує обізнаність про проблему, розповідає як діяти постраждалим та свідкам. Сайт “Розірви коло” та Facebook.

Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.



Немає коментарів: