пʼятницю, 2 жовтня 2020 р.

У парку природи "Беремицьке" вперше в Україні реалізовують проєкти European Rewilding




Європейський досвід відновлення біорізноманіття впроваджують у парку природи «Беремицьке». Це перший недержавний природоохоронний об’єкт в Україні. Його відкрили 13 жовтня 2017 року в Остерській ОТГ Чернігівської області.

За словами менеджера з регіонального розвитку парку Ростислава Полушвайка, унікальність проєкту в тому, що тут створили перший в Україні ревайлдинг-парк. Ростислав Полушвайко розповів:




Ревайлдинг - це відновлення природи, притаманної тій чи іншій місцевості. Цю ідею запозичили з європейського досвіду. Наші інвестори побачили подібні об’єкти в країнах Євросоюзу й захотіли реалізувати такий проєкт в Україні. Наш парк входить до мережі European Rewilding. Ми беремо участь у реалізації проєктів європейських фондів.


Ростислав Полушвайко зазначив, що в країнах Євросоюзу нині здійснюють масштабну програму ревайлдингу. Ця робота передбачає створення в степових і лісостепових областях країн Східної Європи десяти великих природних парків площею 1 млн га. Головна мета - формування передумов для соціального й економічного розвитку регіонів, де ведення сільського господарства з різних причин стає неприбутковим. За рахунок розвитку екологічного туризму планують забезпечити зайнятість місцевих жителів і водночас залучити до природоохоронної діяльності мільйони нових прихильників.

Менеджер із регіонального розвитку парку Ростислав Полушвайко наголосив, що головна ідея ревайлдингу – опікуватися не діючим природоохоронним об’єктом, а відновити його з нуля на тих територіях, де первозданну природу втратили. Тому парк природи «Беремицьке» й створили три роки тому саме на такій території. Ці землі належали колгоспу й лісгоспу. Їх використовували для виробничих потреб. Наприклад, вирощували дерева. Ростислав Полушвайко зазначив:



Наше завдання - відновити розмаїття рослин, тварин, рельєфів, які були на цій території у V-X століттях до утворення Київської Русі, але зникли через людську діяльність. Тому ми засаджуємо парк тими видами рослин і заселяємо тими види тварин, птахів, комах, які були тут в давнину. Наша діяльність спрямована на збереження й вивчення унікальних природних комплексів, щоб посприяти відновленню біологічного різноманіття України.

Площа парку майже 500 га. З них 200 га вже облагородили. Тут проклали три екологічні стежки. Один із туристичних об’єктів - Музей диких котів. Тут можна подивитися фільми про життя цих тварин у дикій природі та побачити їх у вольєрній частині музею. Також можна завітати до зоопарку найменших у світі свійських тварин, яких сюди привезли з різних країн світу.


Прес-тур журналістів регіональних ЗМІ до Парку природи "Беремицьке" відбувся в рамках проєкту “Сучасні регіональні медіа – запорука якості в медіакомпетентній демократичній Україні”. Цей проєкт реалізовує Український кризовий медіа-центр за фінансової підтримки Міністерства іноземних справ Норвегії в особі Посольства Королівства Норвегії в Києві".


Тетяна Бакоцька. 




Немає коментарів: