вівторок, 20 жовтня 2020 р.

Ідея цифрового театрального архіву стала реальністю


Мрії збуваються головне над ними працювати. Цифровий театральний архів вистав театрів України нарешті доступний для ознайомлення. Оновлюємо інформацію щодня. Долучайтесь до спілкування та розповідайте про вистави своїх театрів! https://theatre.com.ua/

Написав сьогодні Богдан Головченко, цифровий адепт й магістр держуправління, який десь 4 роки тому стикнувся з потребою системно працювати з базою даних діяльності українських театрів.

Але, молодий завідувач літературно-драматургічної частини Миколаївського академічного театру драми та музичної комедії не зупинився. Вивчив досвід Польщі, Великої Британії та почав сам накопичувати дані про вистави сучасних театрів України. Акторів, режисерів, сценаристів, художників, звукорежисерів та освітлювачів заносив в табличку.

Потім запропонував проєкт керівництву НСТДУ. Знайшов підтримку Б.Струтинського. Наполегливо збирав інформацію серед колег. Було створено проєкт вже Спілки театральних діячів, який підтримав грантом Український Культурний Фонд. Ідея не пропала, вона набула нових драйверів та долучившихся виконавців. Молода людина, яка зазвичай сумлінно працює над виконанням своїх обов'язків, тепер виступив як мудрий візіонер. Сайт, який ми згадали вище тепер наповнюється інформацією з сотень театрів України всіх форм власності. Дослідники, а також майбутні продюсери, яки будуть збирати команди для нових вистав, зможуть саме в цьому цифровому архіві знайти гарних виконавців (з досвідом). Ефект самоорганізації декількох театральних діячів, які зрозуміли нащо така база даних, дав результат. Цифровий архів театрів це не тільки історія, це багато істотної інформації для майбутнього. Виграє - глядач! Театр працює для людей.

В.Інгульский.



Немає коментарів: