понеділок, 10 серпня 2020 р.

Книжкові форуми допомагають внутрішньому туризму


Під час ХХІ Всеукраїнського форуму «Українська книга на Одещині» проходив ОдесаБібліоСаміт. В стінах Одеської національної наукової бібліотеки сталась ціла низька проривних заходів. Засідання круглого столу «Бібліотеки та модерне суспільство» привернуло увагу багатьох навіть онлайн. Працівники бібліокластеру держави розповідали як, внаслідок чого вдалось не втратити читачів під час карантину. Цей виклик в черговий раз "підштовхнув" вітчизняні бібліотеки до більшої цифровізації. Здається, в тих регіонах де місцеві депутати розуміють важливу роль бібліотек, відбуваються системні асигнування на перебудову бібліотек на медіатеки (цифрові заклади, а не тільки книгозбірні). В деяких публічних бібліотеках досі "неробочий інтернет" з швидкістю черепахи...
Але на мій погляд, найкориснішою була панельна дискусія з актуальних питань видавничої справи та книгорозповсюдження «Українська книга на Одещині: регіональна відповідь загальнонаціональним викликам». Пан Олександр Афонін з української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів задав тональність розмови стверджуючи що "регіональні книжкові виставки слугують об'єднанню людей". Під цією тезою й відбулась дискусія. Відомі менеджери книжкових подій з Запоріжжя, Черкас, Херсону, Полтави висловились за координацію книжкових фестивалей, не тільки по часу, а й за темою. Яскраві люди, які роблять промоцію книгам працюють й у бібліотеках, але дуже мало отримують зиску від своєї відчайдушної праці. Монетизація віддачі щодо зусиль з промоції книг, могла б допомогти розвитку туризму. Але для цього треба ще подолати наслідки пандемії.
Здається, експерти з книги в сучасних бібліотеках мають впливати не тільки на смаки читачів, але й на отримання держзамовлення на друк літератури. І хто забороняє послуги з оцифровування та розповсюдження саме в такому формату книг?
Було б кому читати!
Одеський форум  «Українська книга на Одещині» черговий раз відзначил вельми різнобарвну та цікаву літературу. Гості з сусідніх міст знайомились з пропозиціями видавництв та бібліотек.
С.Ліманов.


Немає коментарів: