неділю, 26 липня 2020 р.

Діти і мистецтво – знайомимо через гру



Не кожній дитині подобається гуляти музеями і насолоджуватися експонатами. Але як тоді зацікавити дитину мистецтвом? Через гру. Настольну. Наприклад, Art for Family. Ми розпитали Ірину Смірнову, яка розробила цю гру, про про те, як їй прийшла ідея створити гру, яка б знайомила гравців – дітей і батьків – з шедеврами образотворчого мистецтва. Ось, що вона нам розповіла.

За фахом Ірина журналіст з 10-річним досвідом викладання журналістики для дітей та підлітків. Саме підготовка занять для юних журналістів стала приводом навчитися вигадувати ігри, вправи та квести. До того ж, її завжди захоплювало малювання та історія мистецтва. У січні 2018 року вела уроки малювання і розповідала про історію мистецтва в альтернатівній школі KidsHub. Щоб зацікавити учнів, розробила настільну гру Pickart.

У грі треба було збирати колекції картин та отримувати за них бали. До кінця року Іра тестувала та шукала видавця. Наразі видає її власними силами. У жовтні 2018 створила сторінку у фейсбуці з пізнавальними постами про художників та картини – спочатку як промо для гри, а потім як самостійний проект з метою простими словами розповідати про історію мистецтва масовій аудиторії.

З 2019 року почала розробляти низку ігрових наборів для дітей та дорослих. В кожному з наборів є своя специфіка, але картки з картинами – це універсальний матеріал, їх можна поєднувати в одну колоду, вигадувати свої власні ігри.




Вчителі світової художньтої культури застосовують їх для перерв під час занять, щоб був цікавий та корисний перепочинок. Психологи використовують набори як метафоричні карти, батьки дітей молодшого віку – для занять з розвитку уваги та пам’яті.

Ідея наборів, за словами Ірини, полягає в тому, що під час розваги діти та дорослі невимушено запам’ятали вигляд відомих шедеврів, їх назви та імена митців. Тобто вони долучаються до світового культурного коду, який є впізнаваним у будь-якій країні. З іншого боку, в наборах є картини не дуже відомих художників, особливо це стосується митців-жінок, які рідко ставали відомими майстрами, але серед них також були впливові творці.


До того ж, в наборах є ігри, що допомагають розібратися та вивчити основні напрямки мистецтва та періодизацію створення картин.

На відміну від великих репродукцій, які можна вивчати детально, карткові ігри забезпечують інший від взаємодії з творами: миттєва впізнаваність твору та особисте відношення до картини чи автора, яке формується завдяки емоціям під час гри: «Дякую тобі, Моне! Знов вчасно опинився у мене та допоміг виграти!» Чудово, коли у дитини є такі улюбленці.

За допомогою набору для настільних ігр Art for family можна тренувати увагу та пам’ять і вивчати мистецтво. Набір буде цікавий тим, хто не дуже знається на мистецтві, але хоче розібратися, а також спеціалістам. Придбати від 150 грн. тут.
менеджер з комунікацій
Освіта Нова


Немає коментарів: