пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Книга на лаві підсудних: сьогодні — суд у справі заборони книги про Василя Стуса


Ви пригадуєте, коли в Україні востаннє забороняли українські книжки? Це точно було давно. А сьогодні можуть заборонити книгу Вахтанга Кіпіані «Справа над Стусом». І це не жарт. На журналіста і письменника подав позов до суду політик Віктор Медведчук.

Сьогодні, 10 липня, відбудеться чергове засідання у справі за позовом політика Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat. Адреса суду: Дарницький районний суд м.Києва, вул. О.Кошиця 5а.

Пише видавчиня Юлія Орлова:

«Ми прогнозуємо, що це може бути останній суд у нашій справі в першій судовій інстанції і вже 10 липня може бути оголошене судове рішення - своєрідний «вирок» свободі слова та науці.

У разі програшу ми будемо подавати апеляцію, адже ані автор, ані видавництво Vivat не порушували закон, норми моралі та тим паче чиїсь особисті немайнові права. Довести це принципово для нас.

В той час, коли Віктор Медведчук «захищає свої честь, гідність та ділову репутацію», ми захищаємо право суспільства на пошук історичної правди. Ми впевнені: вимоги Віктора Медведчука – це неприхована спроба прямого тиску на свободу слова і друку в Україні, яскравий прояв боротьби із інакомисленням.
Взагалі цей процес виглядає як другий суд над Стусом

Пан Медведчук свого часу цей процес програв. Ми маємо намір відстояти свою позицію до кінця і готові в разі потреби дійти до Європейського суду з прав людини».
Віктор Медведчук — адвокат Стуса

Віктор Медведчук був адвокатом письменника Василя Стуса — тоді, у 1980 році, його призначили письменникові державою. Більш детально правовий аналіз справи представлений у матеріалі колег.


Позов Медведчука складається з дев'яти вимог, переважно, щодо оцінки постаті самого Медведчука у судовому процесі проти Василя Стуса. Публічно Віктор Медведчук цей процес ніколи не коментував. Метою поточного позову до Кіпіані є заборона розповсюдження його книги на будь-якій території.

Вахтанг Кіпіані зазначив, що під час засідання 10 липня суддя має вислухати додаткові аргументи сторін.

За словами Кіпіані, його адвокати та адвокати видавництва працюють, аби не допустити заборони розповсюдження книги. Він нагадав, що якби не пандемія, то її презентації мали б вже пройти в Естонії, Польщі, Фінляндії, Франції та інших державах Європи.
Херсон, Миколаїв, Кіпіані

У Миколаєві Кіпіані навчався. Після закінчення школи у 1989 році вступив до Миколаївського державного педагогічного інституту на історичний факультет. Закінчив 1994 року за спеціальністю «Вчитель історії та правознавства». Розпочинав як журналіст саме в нашому місті. У 1993 — 1995 працював викладачем в Українській педагогічній гімназії № 5 Миколаєва. Під час навчання (1989—1995) брав участь в іграх КВН у складі збірної команди Миколаєва «Діти Прибужжя». 
Дякуємо Юлії Єременко за ініціативу підтримки Вахтанга Кіпіані!


Немає коментарів: