понеділок, 8 червня 2020 р.

5 обласних організацій партій мають приймальні на Миколаївщині


12 політичних партій мають юридично зареєстровані обласні осередки. З них тільки п’ять мають приймальні для громадян. Фактичний моніторинг показує, що партії знаходяться у процесі кадрового переформатування, побудови структури або зникнення.

Обласні осередки політичних партій на місцевих виборах 2020 року будуть відігравати велику роль у висуванні кандидатів. 

ОПОРА проаналізувала, наскільки інституційно спроможні обласні осередки партій станом на травень 2020 року. Об’єктом моніторингу стали політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні, та представлені у цільових місцевих радах обласного та міського рівня. Такими партіями стали: «Слуга Народу», «Опозиційна платформа – За життя», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», Радикальна партія Олега Ляшка, «Сила і Честь», «Опозиційний блок», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Аграрна партія України, «Відродження», УКРОП, «Наш край» та «Об’єднання «Самопоміч».

12 досліджуваних партій мають юридичні осередки в Миколаївській області. Такі дані ОПОРА отримала з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Винятком у даній ситуації є «Об’єднання «Самопоміч», яке має тільки Миколаївський міський осередок. Але юридичні дані не завжди відображають реальний стан речей. Тому ОПОРА звернулась за офіційними та неофіційними телефонними номерами, через інші канали комунікації до представників усіх досліджуваних партій для актуалізації інформації про роботу осередків та партійних приймалень. Виявилось, що багато юридично представлених осередків партій не мають фактичної структури, приймалень та знаходяться на етапі кадрових ротацій або зникнення.

Станом на травень 2020 року п’ять партії мають обласні партійні приймальні та керівників даних осередків. Так, партія «Європейська Солідарність» має обласну приймальню, адреса якої співпадає з даними Єдиного державного реєстру. Голова обласної організації − Михайло Талпа, він був обраний головою осередку 20 липня 2017 року. Приймальня партії знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Даля 22-а. «Партія Шарія» має свою приймальню для громадян (вул. Потьомкінська 28/1). Адреса приймальні співпадає з даними ЄДР. Як повідомила голова обласного осередку Тетяна Кравчук, осередок працює також дистанційно через пошту, телефон та Telegram. Приймальня партії «Наш край» знаходиться за адресою: вул. Адміральська, 18. Під час карантину партія комунікує з виборцями через Facebook, пошту та телефон. Голова обласної організації партії Юрій Кормишкін обраний на посаду 16 грудня 2017 року. Він також є депутатом обласної ради та головою фракції «Наш край». Згідно з даними ЄДР партійний осередок знаходиться у квартирі, але це лише юридична адреса. Співпадають дані Реєстру та фактичний адрес приймальні обласного осередку партії «Батьківщина». Приймальня партії знаходиться за адресою: вул. Потьомкінська, буд. 84/1, але представники партії повідомили про переїзд на нову адресу – вул. Велика Морська, 76а. Головою обласної організації партії 27 лютого 2020 року став Вадим Підберезняк, народний депутат VIII скликання. Також має приймальню в Миколаєві Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Головою обласної організації партії з 15 березня 2015 року є Демид Губський. Він повідомив, що фактичний адрес приймальні відрізняється від юридичного і знаходиться за адресою: вул. Генерала Карпенка 46, оф. 414.

Із досліджуваних партій два осередки знаходяться в процесі кадрових призначень та ротацій. Це стосується партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Відродження». Голова обласної організації партії «Відродження» Артем Ільюк, який був обраний на цю посаду 27 травня 2015 року, наприкінці квітня 2020 року був погоджений центральним апаратом партії на посаду керівника Миколаївської міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя». Артем Ільюк у місцевих ЗМІ зазначав, що не перебігав та не уходив із жодної партії, просто буває, що партії припиняють своє існування. Згідно з реєстром голова обласної організації партії «Опозиційна платформа – За життя» Олександр Башкаленко був призначений на посаду у липні 2019 року. Проте він не веде активної публічної партійної роботи і вже на початку 2020 року стало відомо, що новим головою може стати народний депутат Юрій Загородній. Нардеп в ефірі місцевого телеканалу зазначив, що партійна конференція запланована на березень 2020 року, але вочевидь із-за пандемії вона не відбулась. На цей час дані партії знаходяться в процесі кадрових призначень і структурного формування.

Шість миколаївських представництв партій не мають партійних приймалень: «Самопоміч», Аграрна партія, Радикальна партія, «Сила і Честь», «Опозиційний блок» та УКРОП. Детальніше про партії, які не мають приймалень, можна прочитати на сайті ОПОРИ.



Дмитро Баштовий, 
обласний координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Миколаївській області


Немає коментарів: