четвер, 28 травня 2020 р.

Побачили змію? Не вбивайте: вона потрібна природі!




З приходом дощів зростає імовірність зустрічі з плазунами, зокрема зі зміями. В Україні ці рептилії активні з квітня до жовтня і, особливо, у шлюбний сезон, який триває з квітня до червня. Натрапити на плазунів можна не лише в лісах. Їх зустрічають у парках, степах, на пасовищах чи біля водойм. Жителі сільської місцевості, кому пощастило жити поряд з природою, можуть зустріти змій і на власному подвір’ї, куди рептилії можуть випадково заповзати. У багатьох людей від таких зустрічей починається істерика, наслідки якої непередбачувані і для людей, і для змій.

Утім, треба не забувати, що переважна більшість змій на Миколаївщині не загрожують ані дорослій людині, ані дитині й можуть бути агресивними лише відчуваючи небезпеку. А гадюка степова, яка дійсно є отруйною змією, в області взагалі не зустрічається. Більше того, чимало тутешніх видів змій – рідкісні й перебувають на межі зникнення, а отже охороняються державою. Зокрема, на Миколаївщині можна зустріти занесеного до Червоної книги жовточеревого полоза – найбільшу змію Європи. Ця дуже рухлива змія в разі небезпеки може бути агресивною. Однак цей вид неотруйний! Побачили жовтобрюха – обійдіть його іншою дорогою.

Ще один червонокнижний плазун Миколаївщини, який зникає у природі, – лісовий полоз. Змія полюбляє тепло, веде денний спосіб життя, однак від спеки ховається. Добре лазить по деревах та стінах. Лісовий полоз неотруйний. Зустріли цю тварину – не чіпайте її.

На жаль, дуже багато людей у разі несподіваної зустрічі зі зміями готові піти на вбивство тварини – безпечної та корисної, адже більшість з них харчуються гризунами-шкідниками сільського господарства. Громадська організація «Українська природоохоронна група» закликає звернути увагу на цих важливих у природі й для природи тварин. Вони, як і інші тварини, є важливими ланками екосистемного ланцюга. Без них буде порушений природний баланс, від чого стане гірше в тому числі самим людям.

Якщо ви раптом зустрінете змію на природі, не кричіть та не займайте її! Обійдіть її стороною, і вона спокійно поповзе у своїх справах. У жодному разі, жодним чином не намагайтеся визначити отруйність тварини!

Щоб уникнути несподіваної зустрічі зі змією:

- Не торкайтеся неперевірених предметів руками. Змії полюбляють заболочені місця, часто ховаються у старих пнях, копицях сіна, під каменями або стовбурами повалених дерев.

- Не сідайте, якщо не перевірили місце. Перш ніж сісти на траву, камінь чи колоду, постукайте в тому місці палицею. Це відлякає змію.

- Побачили змію? Не наближайтеся і не торкайтеся її. Безпечна відстань — 1,5–2 м. Нехай вона повзе у своїх справах. У більшості випадків українські змії втікають, щойно помічають людину. Не намагайтеся зловити чи вбити змію — саме так і відбувається більшість укусів.

- Якщо вирушаєте до місцевості, де потенційно можуть мешкати плазуни, надягайте одяг, що захистить від укусів.

Змія вкусила?

Зберігайте спокій та менше рухайтесь, пийте багато води, на місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком та, за можливості, лід. Обов’язково якнайшвидше зверніться до лікаря. Не панікуйте: навіть без медичного лікування укус тієї ж гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.

Кожен з нас має пам’ятати: з розвитком міст та сіл людина почала займати все більше природних ділянок, де живе багато тварин, серед яких змії. Можливо, правильним було б сказати, що саме людина порушила спокій тварин, витіснила їх з природних осель, а не навпаки.

Не вбивайте, охороняйте!

Якщо зустріли змію – спробуйте зробити фото та повідомте нам. Ви допоможете дізнатись про змій більше і допомогти їх охороні там, де це потрібно. Можливо, саме ваша зустріч з твариною буде безцінною для науки.

Наразі на Миколаївщині реалізовується міжнародний проект за підтримки фонду Rufford. У рамках проекту науковці досліджують екокоридор Південного Бугу в степовій зоні. Ця територія є особливо цінною для місцевих видів герпетофауни, більшість з яких захищені на національному та міжнародному рівнях. На жаль, сучасні дані про реєстрацію плазунів у цих місцях дуже обмежені. Дослідження місць існування рептилій на Миколаївщині дає цінну інформацію про кількість видів рептилій, які там живуть, та їх розповсюдження. Зібрані дані можуть бути використані для пошуку рішень для збереження місцевої фауни.

Українська природоохоронна група.
Фото Юлії Фурлонг.


Українська природоохоронна група (UNCG) - команда фахівців, що працює над питаннями практичної охорони природи. Члени UNCG активно працюють над створенням нових природно-заповідних територій. За останні 4 роки щонайменше три чверті всіх заповідних площ, створених в Україні, мали серед авторів наукових обґрунтувань членів UNCG або були активно підтримані її членами. Напрямки роботи UNCG: заповідна справа, охорона лісів, оцінка впливу на довкілля, біорізноманіття, мережа Емеральд.

Веб-сайт: http://uncg.org.ua/
FB: https://www.facebook.com/pg/UkrainianNatureConservationGroup



Немає коментарів: