пʼятницю, 15 травня 2020 р.

Яке кіно подивитись?

Скільки за останні 2 місяці ви чули це запитання від друзів, рідних, знайомих по соцмережам? Що ще подивитись?
Мені пощастило. Дружина напередодні карантину принесла з бібліотеки чудову книгу - "Вечір з кіно. Путівники по світу кіно". Видана в українському видавництві "Фоліо" 2у 2018 році за авторства Олега Яськіва, відомого кінознавця вона мене врятувала. 
Ця книга не просто набір останніх, чи відомих фільмів, це творчий вибір людини з широким кругозором - пан Яків доктор технічних наук, засновник та редактор сайту "Простір кіно". Путівник створено за сезонним принципом, пропонує короткі тексти, написані в оригінальному жанрі, що поєднує літературну есеїстику, філософськи роздуми та кіноаналіз. Іменний показник налічує більш як 200 режисерських імен з різних континентів і періодів історії кіно. Мені особисто сподобалось що було дуже широко подано кіно Європи. З великим задоволенням подивився порекомендованими фільмами режисерів Данії (Аугуст Білле), Чехії (Іржи Менцель), Іспанії (Хоакін Орістрель "Вбити Фройда"). Взагалі, автор згадав багато фільмів США й Франції, але зробив "наголос", саме на європейський кінематограф.  
Тактовний та поетичний стиль оповідання про кіно мені й родині допоміг емоційно під час пандемії. Обирали яке кіно дивитись майже щовечора.  Пізніше дізнався що випуск такого путівника був чи найперший. Але дуже вдалий. Наклад мізерний, тому як відчиняться бібліотеки - мерщій у відділ культури. Книга допоможе пізнати кіно.
В.Головченко.


Немає коментарів: