понеділок, 4 травня 2020 р.

Миколаївщина: особливості припинення повноважень депутатів обласної та міської ради



Дев’ять депутатів Миколаївської міської та обласної ради припинили повноваження за період їх VII скликання. В обласній раді – сім, в міській – два. Основні причини припинення повноважень: призначення на керівну посаду, за особистою заявою, внаслідок смерті.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» передбачено наступні причини щодо дострокового припинення повноважень депутатів: відкликання виборцями; припинення громадянства депутата; обрання на керівну посаду, згідно з якою неможливо поєднувати інший представницький мандат; вибрання депутата в іншу місцеву раду; визнання судом депутата недієздатним; набрання законної сили обвинувальним вироком суду; несплата аліментів; особиста заява депутата; смерть депутата.

Міська рада

За результатами місцевих виборів 2015 року висуванець партії «Об’єднання «Самопоміч» Олександр Сєнкевич був одночасно обраний на посаду міського голови та депутатом Миколаївської міської ради. Відповідно до частини 11 статті 86 Закону України «Про місцеві вибори», у разі такого обрання кандидат автоматично вважається обраним міським головою. Тому 16 листопада 2015 року замість нього у раду зайшла наступна за черговістю депутатка – Тетяна Суслова.

За весь період роботи ради було два випадки, коли депутати припиняли свої повноваження. Склав повноваження депутата член фракції «Опозиційний Блок» Олександр Омельчук. Депутата було призначено заступником міського голови, він увійшов до складу виконавчого комітету. Тому Олександр Омельчук написав заяву про складання повноважень депутата, яка була підтримана міською радою на засіданні 23 грудня 2016 року.

Схожа ситуація трапилась і з представником фракції «Блок Петра Порошенка – Солідарність» - Володимиром Криленком. Приблизно через рік Володимир Криленко став першим заступником міського голови та увійшов до складу виконавчого комітету. Відповідно депутатом була подана заява про складання депутатських повноважень. Рішення щодо цього питання було прийняте 21 грудня 2017 року на засіданні ради. Загалом ротації у складі депутатського корпусу проходили без конфліктів, відповідно до Регламенту ради та законів України.

Влітку 2019 року ще один депутат спробував скласти повноваження. Член фракції «Блок Петра Порошенка – Солідарність» Євген Римарь подав заяву щодо дострокового припинення ним повноважень. Проте колеги не підтримали включення розгляду цього подання до порядку денного 52-ої позачергової сесії Миколаївської міської ради. Депутат на власній сторінці у Facebook заявив, що не бачить перспектив роботи міської ради цього скликання. Станом на 1 квітня 2020 року Євген Римарь залишається депутатом.

Обласна рада

Усього в обласній раді за період VII скликання зафіксовано сім випадків припинення повноважень, які відбувались із двох причин – за особистою заявою депутатів та внаслідок смерті. Померли два депутати від «Опозиційного Блоку» Петро Зібров та Микола Кравченко. Повноваження цих депутатів були припинені 18 жовтня 2016 року та 24 лютого 2019 року відповідно. Згідно з рішенням обласної виборчої комісії депутатами, які зайшли до складу ради, стали – Євген Вовненко та Олена Маліновська. Також зміни відбулись у фракції «Наш Край» після смерті голови фракції Володимира Лусти. Повноваження депутата були припинені 15 лютого 2018 року, замість нього до складу ради ввійшов Володимир Поточняк. Конфліктна ситуація виникла після смерті депутата від фракції «Батьківщина» Володимира Гуліна, повноваження якого були припинені 5 вересня 2016 року. Обласна виборча комісія 27 вересня 2016 року визнала обраною наступну за черговістю депутатку Тетяну Поліщук, а 18 жовтня скасувала її реєстрацію у зв’язку з неподанням заяви від Тетяни Поліщук протягом 20 діб з дня її реєстрації про відмову або згоду щодо депутатського мандата відповідно до статті 89 Закону України «Про місцеві вибори». В подальшому Тетяна Поліщук заявила, що їй не повідомили про реєстрацію. Тому 5 січня 2017 року вона оскаржила своє право на депутатський мандат через Одеський апеляційний адміністративний суд. І здобула його.

Ще три депутати складали повноваження за особистою заявою. Два депутати фракції «Відродження» Олег Мудрак та Сергій Сидорук 22 грудня 2016 року рішенням обласної ради припинили свої повноваження. Депутати подали особисті заяви про складання ними депутатських повноважень. Причиною рішення Олега Мудрака був виїзд на довгострокове проживання за межі України, а Сергія Сидорука – робота за межами міста. За особистою заявою 19 грудня 2019 року були припинені депутатські повноваження члена фракції «Батьківщина» Михайла Соколова. Однією з причин у заяві він зазначив від’їзд до Дніпра, в той же час повідомив, що не хоче брати участі «в абсурді і узурпації влади».


За додатковою інформацією звертайтеся:

Дмитро Баштовий, обласний координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Миколаївській області

тел.: +380634171339

e-mail: mykolaiv@opora.org.ua


Немає коментарів: