четвер, 19 березня 2020 р.

Офіційне звернення кіноспільноти: українське кіно під загрозою

Українська кінематографічна спільнота стурбована станом справ із державним фінансуванням кіногалузі у 2020 році. Представники кіноспільноти, серед яких зокрема Українська кіноакадемія, звернулися з офіційним листом до відповідних органів влади, щоб терміново вжити необхідних заходів для вирішення цього питання.
“Станом на 13 березня 2020 року паспорт бюджетної програми за КПКВК 3806030 “Державна підтримка кінематографії” не погоджено Міністерством фінансів України та не затверджено Міністерством культури, молоді та спорту України – головним розпорядником коштів за названою бюджетною програмою. Фінансування за програмою не розпочато”, – йдеться в листі.

Кінематографісти зазначають, що на даний час заблоковано фінансування виробництва та розповсюдження національних фільмів (зокрема, у міжнародній копродукції), повернення частини кваліфікованих витрат іноземним суб’єктам кінематографії (рібейти), заходів з популяризації, збереження, відновлення, реставрації національних фільмів, фінансової підтримки державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка”, виплати стипендій членам Ради з державної підтримки кінематографії, інші зобов’язання за програмою.

“Параліч галузі, що триває третій місяць, підважує міжнародні зобов’язання України в рамках міжурядових копродукційних угод, ставить під загрозу своєчасний запуск знімального процесу літнього сезону, загрожує зривом низки міжнародних подій та кінофестивалів як на території України, так і за кордоном”, – наголошується у зверненні.

Кіноспільнота також додає: “За обставин, що склалися, під загрозою зриву перебуває весь український кінопроцес: зважаючи на виробничу специфіку, блокування фінансування може спричинити призупинення кіновиробництва мінімум на 2 роки, що в свою чергу спровокує декваліфікацію та втрату кадрів через еміграцію”.

Представники української кіноспільноти просять владу якнайшвидше втрутитись у ситуацію та вжити термінових заходів з розблокування процесу фінансування кіногалузі.

Лист підписали керівники Асоціації кіноіндустрії України, Української Кіноасоціації, “СУК – сучасне українське кіно”, Національного центру Олександра Довженка, Української Кіноакадемії.

Повний текст звернення тут: https://bit.ly/33tAz09.







Немає коментарів: