суботу, 25 січня 2020 р.

Україна закрила квоти на експорт меду за 10 днів нового року

Окрім меду, популярними серед українських експортерів є тарифні квоти на солод та пшеничну клейковину (уже використано 72% квот на 2020 рік), виноградний та яблучні соки (67%), цукор (28%), м’ясо птиці та напівфабрикати з м’яса птиці (25%), яйця та альбуміни (20%).

З початку 2020 року українські експортери використовують можливості 19 з 40 тарифних квот в рамках Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Тарифні квоти дозволяють українським виробникам експортувати продукцію в країни Євросоюзу за пільговою або нульовою ставкою мита. Тобто – заощаджувати чимало коштів, продаючи товари в країни ЄС. Експортувати можна і без використання квот, але тоді потрібно сплачувати мито у повному обсязі.

Загалом на цей рік Євросоюз збільшив квоти для 18 сільськогосподарських позицій. Серед них – м’ясо птиці (з 19,2 тисячі тонн до 20 тисяч тонн) і яйця (з 2,7 тисячі тонн до 3 тисяч тонн).

Нагадаємо, що за підсумками 11 місяців 2019 року, найбільшу частку коштів за експорт Україна отримала від країн Євросоюзу – 41,8%, 19,2 млрд дол. США. Це на 4,4% більше ніж за аналогічний період 2018 року.

Довідково. Тарифна квота – це дворівневий митний тариф, пов'язаний з кількістю товару, завдяки якому задану кількість товару можна експортувати/імпортувати за «пільговою» або «нульовою» ставкою мита протягом певного періоду часу. Після заповнення обсягів тарифної квоти можна продовжувати експортувати/імпортувати продукт без обмежень, але платити більш високу тарифну ставку.


Немає коментарів: