субота, 26 жовтня 2019 р.

Пошуки вправного SMMника

С тих пір, як розпочалась діджиталізація, постало нове постійне питання власників бізнесу:
- Як знайти SMM-ника?
Ніяк. Бо хороших SMM-ників не буває. Зараз усе поясню. (передруковуємо думку профі).

Будьмо чесні, реалії українського ринку такі: SMM — це легка точка входу в сферу маркетингу та комунікацій. Або ж просто легкий спосіб заробити свої 15—20 тис. гривень. Половина людей, що приходять до мене на співбесіду довгого курсу SMM у Bazilik, на питання чому вони вирішили вибрати цю професію, відповідають, що їм подобається сидіти в соцмережах і хочеться працювати на фрілансі 🤦🏻‍♂️‍ На курс з такою мотивацією я людей не беру, але вони
принаймні до школи дійшли. А є ж ті, що й не дійшли. Люди, що закінчили навчання, ліпше підковані, але однаково всі вони ще дуже «сирі» початківці.

Звідси перший висновок, з яким треба змиритися.

90% людей на ринку SMM — початківці. У найліпшому випадку вони мають базові знання в кількох компетенціях та інструментах, вони ліпше за вас розбираються в соцмережах, можливо самі вміють трансформувати смисли та асоціації бренду в контент. При цьому вони мають поверхневі знання про маркетинг, інші канали комунікацій і бізнес в цілому.

А чого хоче бізнес? Правильно — продажів.

І бажано, щоб узяти людину, заплатити їй і самому ні в чому не розбиратися. Є навіть трохи інша варіація питання «Як знайти?» — «Скільки коштує хороший SMM-ник?» Наголошую: не маркетолог, а SMM-ник.

Так от, другий висновок звучить так.

SMM-ник не генерує смисли, а ретранслює їх. Тож не треба чекати від початківця, що він вам вибудує всі маркетингові процеси. Вони не вміють цього робити. Вони можуть представити те, що у вас є (товари чи смисли) в соцмережах. Усе. Більшість SMM-ників, яких я зустрічав, мислять категоріями фоточки, тексту до неї та кількості лайків в інсті. Комплексним баченням усієї комунікації бренду там ще й не пахне.

Тут вам може здатися, що виходу немає. Але він є.

Річ у тому, що людина, яку ви шукаєте, вже давно не SMM-ник, а можливо, ніколи ним і не була. Спеціалісти, які почали з соцмереж, набралися досвіду і або вибрали якусь компетенцію як основну (фото, копірайтинг, таргетинг), або розібралися в маркетингу, зрозуміли як працюють і які завдання розв’язують інші канали, зокрема офлайнові, та стали маркетологами, піарниками, стратегами, відкрили свої агенції або інший бізнес. І певна річ, що ви їх на SMM уже не запросите.

Окей. Що робити?

Якщо у вас є ресурси. Будувати повноцінний маркетинговий відділ з маркдиром на чолі та працівниками з різними компетенціями (повторюю: фотограф, копірайтер, таргетолог — це різні люди). Ви, як власник бізнесу, ставите маркдирові бізнесові цілі, він пропонує варіант їх досягнення та реалізує це через свій відділ.

Якщо у вас немає ресурсів на цілий відділ.

Вам доведеться самому стати маркдиром і розібратися в усіх каналах комунікації. Далі наймаєте SMM-ника-початківця та таргетолога, ставите їм чіткі завдання, але не бізнесові, а завдання, які можуть розв’язати соцмережі.

І останнє.

Завдання SMM-каналів — це не завжди продажі. Перш ніж щось комусь продати, ви повинні зробити так, щоб про вас дізналися, потім почали довіряти й уже потім у вас почнуть купувати. Але це окрема велика тема, про яку поговоримо якось іншим разом.
А поки що можемо обговорити все сказане вище в коментах.

Зінгер.


Немає коментарів: