четвер, 24 жовтня 2019 р.

Результати управління фінансами в громадах Миколаївщини презентували в Києві

Бюджети розвитку місцевих громад в Україні з 2014 року зросли в 67 разів. Темпи зростання бюджетів громад швидші, ніж темпи зростання державного бюджету. Про це повідомив заступник міністра фінансів України Геннадій Пліс на прес-брифінгу "Презентація результатів оцінки фінансового управління 75 громад - партнерів Програми USAID/DOBRE" 17 жовтня 2019 року.

За словами директора Програми USAID/DOBRE Беррі Ріда, результати оцінювання свідчать, що процес розвитку громад в Україні незворотній. Люди відчувають позитивний ефект змін і не хочуть повертатися у минуле. Беррі Рід зазначив:

Якщо громадяни не довіряють місцевій владі розпоряджатися грошима, вони рідше інвестуватимуть у свою громаду, не сплачуватимуть податки, тому що виникає питання: «Чому я повинен віддавати вам свої гроші, якщо ви не можете ними розумно розпоряджатися?». Дуже важливо показувати ефективність фінансового управління, щоб розбудовувати довіру між громадою та центральною владою. Така довіра покращує умови надання ресурсів для громади.

Щоб дізнатися, з якими проблемами стикаються громади в своїй фінансовій діяльності, чи дотримуються законодавства і чи спроможні виконувати взяті на себе функції, в рамках Програми USAID DOBRE експерти провели унікальну оцінку фінансового управління в 75-ти партнерських ОТГ.

Експертка з місцевих бюджетів та фінансового управління програми DOBRE, представниця групи консультантів, які проводили оцінку фінуправління в громадах Ольга Шубіна розповіла:

У Миколаївській області є 11 громад - партнерів Програми USAID/DOBRE. До восьми громад першої й другої когорти, з якими ми працюємо з 2017-го року, приєдналися три громади третьої когорти. Оцінку робили за 46-ма показниками. Найкращі результати мають Баштанська, Вознесенська та Кам’яномостівська громади. За підсумками моніторингу є звіт із детальною оцінкою та рекомендаціями для покращення та покроковий план дій покращення фінансового управління кожної громади. Окрім того, нагадаю, що громади - партнери Програми DOBRE отримують технічну допомогу та співфінансування проєктів у пріоритетних напрямках, над якими працюють: місцевий економічний розвиток, підвищення якості надання послуг, залучення молоді до прийняття рішень, поліпшення комунікації з мешканцями тощо.

Тетяна Бакоцька


Немає коментарів: