пʼятницю, 25 жовтня 2019 р.

Чим конструюється політична реальність?


Над цим запитанням працювала у своїй науковій розвідці дослідниця Ірина Мацишина, яка днями захистила докторську дисертацію «Дискурсні практики конструювання політичної реальності України» в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Погортав монографію і привітав щодо присудження наукового ступеня доктора політичних наук - Iryna Matsyshyna.

Не можу не відрефлексувати.

Мета роботи була — з'ясувати основні механізми, форми та специфіку конструювання політичної реальності сучасної України, що впливає на формування колективних смислів у дискурсі влади. Об'єкт дослідження — процес конструювання політичної реальності України за допомогою політичних дискурсів.

Як людина яка дотична політичної роботи й журналістики в період незалежності України, можу відмітити, що в монографії гарно досліджено конструювання політичної реальності у 1991-2014-рр. Особливо мені сподобався розділ 2.3 Дискурс "імітаційної демократії 2005-2010 років". Може тому, що сам в цей період доклався творення цієї реальності?! Дискурс вивчено досконально.
Дуже добре, що вітчизняні вчені вдаються до осмислення цих процесів. Цікаво також, що докторант, яка багато років працювала на Півдні в Одесі, над дисертацією працювала в Донецькому національному університеті імені Василя Стуса (Вінниця) на кафедрі політології та державного управління з науковим консультантом Тетяною Нагорняк (Tetyana Nagornyak).
Тобто, багато з прикладів змін дискурсивного поля від регіону та гнучкості офіційного дискурсу, які демонструє політична еліта, автор не тільки теоретично проробила, а й на собі відчувала.
Загалом, розвідка довела, що політика формувалась словами через символи. "Якщо символічне поле було симуляцією нормотворчих процесів, політична реальність наповнювалась симулякрами, розриваючи структуру політичного тексту". Вибачаюсь за довгу цитату, але вона дає чітке розуміння, що відбувається зараз в політичній реальності України.
Раджу редакторам почитати монографію яку видано в Вінниці ("Твори" 2019) і гадаю на експертному небосхилі запалає нова зірка, беручі до уваги той факт, що пані Ірина багато років працювала на телебаченні й добре знає вимоги формату. Досить "блукати" диванними "радниками" у фейсбуці! Навздогін  медіа грамотності й критичному мисленню йде політична грамотність. Відповіді на численні запитання можуть надати саме системні дослідники. Особливо, коли мова про наративи, тобто оповіді, а не плітки. Досить слухати акторів stand-up шоу.
В.Головченко.



Немає коментарів: